Share on FacebookTweet about this on Twitter

Tuberkuloosia lähipiirissä

Samassa taloudessa asuvalla henkilöllä on todettu tarttuva keuhkotuberkuloosi. Mitä minun kuuluu tehdä ja tietää?

Tartuntariski

Samassa taloudessa asuvat perheenjäsenet viettävät paljon aikaa samoissa sisätiloissa. Siksi sinulla on suurempi riski saada tuberkuloositartunta kuin niillä, jotka vain vierailevat kodissanne. Kaikki perheenjäsenet eivät kuitenkaan saa tuberkuloositartuntaa. Vaikka saisitkin tartunnan, et välttämättä kuitenkaan sairastu tuberkuloosiin.

Tartunnan riskiin vaikuttaa monia tekijöitä. Niistä tärkeimpiä ovat sairastuneen perheenjäsenen sairauden laajuus, yskäoireen voimakkuus sekä kesto.

Sairastuneen keuhkoissa voi olla laajoja tulehdusmuutoksia tai onteloita. Silloin keuhkoissa on myös paljon tuberkuloosibakteereja. Niitä vapautuu runsaasti huoneilmaan samalla, kun sairastunut puhuu, laulaa, yskii tai aivastaa. Tällaisessa tilanteessa on tavallista, että sairastuneen yskösnäytteiden tutkimuksissa nähdään mikroskoopissa tuberkuloosibakteereja (hapon kestäviä sauvoja). Silloin puhutaan tarttuvasta tuberkuloosista.

Nyrkkisääntönä on, että mitä enemmän on yskää (limaisuutta ja ysköksiä, mahdollisesti veriyskää), sitä laajempi tulehdus on kyseessä.

Tartuntariskiin vaikuttaa merkittävästi se aika, joka on kulunut oireiden alkamisesta tuberkuloosin toteamiseen ja hoidon aloittamiseen. Mitä pidempi aika on kulunut sairauden alusta sen toteamiseen, sitä enemmän tuberkuloosi on ehtinyt aiheuttaa tulehdusmuutoksia ja oireita sairastuneen keuhkoissa. Sitä suurempi on myös perheenjäsenten tartuntariski.

Kontaktiselvitys

Kun perheessäsi asuvalla henkilöllä on todettu keuhkotuberkuloosi, selvitetään altistuneet, toisin sanoen, keillä kaikilla on ollut mahdollisuus saada tartunta. Selvitys tapahtuu haastattelemalla sairastunutta. Tätä kutsutaan kontaktiselvitykseksi. Tarkoituksena on löytää uudet tautitapaukset sairastuneen lähipiiristä.

Kaikille perheenjäsenille tehdään keuhkokuvaus tutkimuksen alussa ja selvitetään mahdolliset tuberkuloosiin viittaavat oireet. Aikuiset tutkitaan asuinkunnan terveyskeskuksessa, josta heihin otetaan yhteyttä. Alle 16-vuotiaat lapset tutkitaan sairaalan lastenpoliklinikalla. Alle 5-vuotiaista lapsista ne, jotka eivät ole saaneet tuberkuloosirokotusta (linkki tuberkuloosi/ tuberkuloosirokotukseen), tarkistetaan ensi tilassa. Näillä lapsilla on suurin sairastumisriski mahdollisen tartunnan jälkeen. Lasten tuberkuloositartunta selvitetään käyttämällä iho- (Mantoux) tai veritestejä (IGRA).

Toimet tartunnan toteamisen jälkeen

Jos sinulla todetaan tartunta, aloitetaan tuberkuloosin kehittymistä estävä lääkehoito. Kaikki tutkimukset ja tuberkuloosin kehittymistä estävä lääkehoito ovat tartuntatautilain mukaan ilmaisia.

Jos olet altistunut taudille ja saanut tartunnan, mutta sinulla ei ole oireita, voit elää normaalisti. Et ole tartuntariski ympäristölle. Voit käydä normaalisti työssä, koulussa, harrastuspiireissä tai lapsesi voi mennä päivähoitoon.

Koska tuberkuloosin kehittyminen tartunnan jälkeen voi viedä useita vuosia tai vuosikymmeniä, on perheenjäsenten hyvä muistaa tuberkuloosin oireet (pitkittynyt yskä, yskökset, limaisuus, ruokahaluttomuus, tahaton laihtuminen, väsymys, voimakas yöhikoilu, kuumeilu) ja hakeutua tarvittaessa lääkärin tutkimuksiin.

Sinä voit auttaa ja tukea sairastunutta

On tavallista, että perheenjäsenen sairastuminen tuberkuloosiin aiheuttaa perheessä pelkoa, ahdistusta ja huolta. Tuberkuloosiin sairastuminen ei ole kenenkään syytä. Voit tukea sairastunutta vierailemalla sairaalassa tai kannustavin puhelinsoitoin ja järjestämällä sairastuneelle mahdollisuuksien mukaan mielekästä ajanvietettä.

Tuberkuloosin hoito on Suomessa hyvää. Tuberkuloosia hoidetaan monella eri lääkkeellä,  joiden säännöllinen nauttiminen valvotusti on tärkeää paranemisen vuoksi. Sinä voit auttaa omalla myönteisellä  suhtautumisellasi perheenjäsentäsi noudattamaan lääkärin antamia ohjeita.