Pre-XDR-tuberkuloosi

Lähes laajasti lääkeresistentti tuberkuloosi. Tällainen tuberkuloosikanta on vastustuskykyinen rifampisiinille, isoniatsidille sekä fluorokinoloneille.

Videovalvottu hoito

Videovalvottu hoito, VOT (Video-Observed Treatment) – valvottu lääkehoito on jokaisen tuberkuloosiin sairastuneen ihmisen oikeus. Videovalvottu lääkehoito edellyttää salassapitosäännökset täyttävää ja tietosuojattua käyttölaitteistoa ja selainsovellusta, josta vastaa hoitoa valvova taho. VOT-hoitoon soveltuvat potilaat, jotka sitoutuvat lääkehoitoon ja pystyvät käyttämään ja kommunikoimaan sujuvasti ja ymmärrettävästi älypuhelimien, tablet-laitteen tai tietokoneen välityksellä.

Tartuntatautipäiväraha

Korvaus ansionmenetyksestä sairaalahoidossa toteutuneen eristyksen ajalta. Edellytykset: henkilö on Suomessa sairausvakuutettu, työllinen tai ajoittain työskentelevä tai alle 16-vuotiaan lapsen huoltaja, jolle koituu ansionmenetystä oman tai lapsen eristyksen vuoksi. Tartuntatautipäivärahaa haetaan Kelasta hyvinvointialueen tartuntataudeista vastaavan lääkärin allekirjoittamalla A-todistuksella. Lisätietoja Kelan sivuilla.

Riskitoimenpide

Riskitoimenpiteitä terveydenhuollossa ovat muun muassa keuhkoputkien tähystys, elvytys, intubaatio, indusoitu yskösnäytteiden otto, hengitysteiden liman imeminen, obduktio, keuhkofunktiotutkimukset ja hammashoito.

Yskimishygienia

Henkilö peittää yskän tai aivastuksen aikana nenän ja suun nenäliinalla. Jos nenäliinaa ei ole saatavilla, voi nostaa olkavarren nenän ja suun suojaksi yskimisen tai aivastamisen ajaksi.

Suuri tartuntariski

Hengitysteiden tuberkuloosi, jossa yskösvärjäys on positiivinen tai keuhkokuvassa nähdään ontelomuodostus. Keuhkojen ulkopuolinen tuberkuloosi, jos tautipesäkkeen tuberkuloosivärjäys on positiivinen ja ilmaan on muodostunut aerosolia eritettä käsiteltäessä.