B6-vitamiini voidaan ottaa yhdessä tuberkuloosilääkkeiden kanssa tai eri aikana. Hoidon toteutumisen vuoksi voisi olla viisainta ottaa myös B6-vitamiini samaan aikaan tuberkuloosilääkkeiden kanssa.
FAQ Category: Apua/Lääkehoito
Saanko tulla raskaaksi tuberkuloosihoidon aikana?
Olisi parasta, että raskaus ei käynnistyisi tuberkuloosihoidon aikana. Hedelmällisessä iässä olevan, tuberkuloosiin sairastuneen naisen on hyvä keskustella lääkärin kanssa sopivasta ehkäisymuodosta tuberkuloosihoidon aikana. Ehkäisypillereiden teho heikentyy tuberkuloosilääkityksen vuoksi ja niiden ehkäisytehoon ei voikaan lääkityksen aikana luottaa.
Jos tuberkuloosi todetaan odottavalla äidillä raskauden aikana, käytetään hoidossa sikiölle turvallisia tuberkuloosilääkkeitä. Äidin ja sikiön hyvinvointia seurataan hoidon aikana erityisen tarkoin.
Voinko harrastaa seksiä tuberkuloosihoidon aikana?
Kyllä voit. On kuitenkin tärkeää muistaa, että hoidon alkuvaiheessa voit olla niin väsynyt, että seksi ei kiinnosta. Tämä on hyvä kertoa kumppanille.
Milloin voin aloittaa uudelleen liikuntaharrastukset?
Tuberkuloosiin liittyy väsymystä, joka väistyy vähitellen paranemisen edistyessä. Hoidon alussa on syytä levätä. Rauhallinen päivittäinen kävely on mahdollista heti, kun itse tunnet jaksavasi liikkua ulkona. Saat lääkäriltäsi tarkemmat ohjeet liikunnan vähittäisestä lisäämisestä. Yksilöllinen tilanteesi, tuberkuloosin sijainti, laajuus ja aloitetun lääkehoidon vaikutus ratkaisevat aktiivisen liikuntaharrastuksen aloittamisen ajankohdan.
Onko tuberkuloosin hoidon aikana kiinnitettävä huomiota ravitsemukseen?
Kyllä on. Runsaasti energiaa sisältävä, monipuolinen ravitsemus on tärkeä osa hoitoa. Jos ravitsemustilasi on päässyt huonoksi ja olet laihtunut monta kiloa, voit saada sairaalan ravitsemusterapeutilta yksilöllisen ateriasuunnitelman.
Voinko itse vaikuttaa paranemiseeni tuberkuloosista?
Kyllä voit. Noudata lääkäriltä ja hoitajalta saamiasi ohjeita. Pidä omalta osaltasi huolta siitä, että valvottu lääkehoito toteutuu.
Voiko elimistööni jäädä pysyvää vikaa sairastetusta tuberkuloosista?
Suurin osa potilaista paranee täysin. Jos hoito on viivästynyt ja tuberkuloosi on ehtinyt aiheuttaa laaja-alaisia vaurioita, on mahdollista, ettei elimistö palaudu normaaliin tilaan. Joskus vaikean tuberkuloosin parantamiseksi saatetaan tarvita myös leikkaushoitoa.
Paraneeko tuberkuloosi?
Nykyaikaisella, ajoissa aloitetulla tuberkuloosihoidolla pystytään lääkeherkkä tuberkuloosi parantamaan. Lääkkeille vastuskykyisen tuberkuloosin hoito on vaikeampaa. Pitkällä, kahden vuoden mittaisella hoidolla paranee keskimäärin kaksi kolmesta lääkkeille vastustuskykyiseen tuberkuloosiin sairastuneesta.
Mitä tuberkuloosin hoito maksaa?
Tuberkuloosi on yleisvaarallinen tartuntatauti. Sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksulain 1229/2016 5 § perusteella tuberkuloosin hoito ja tuberkuloosiepäilyn vuoksi tehtävät tutkimukset ovat maksuttomia niille henkilöille, joilla on kotikunta Suomessa. Maksuttomuus ei koske niitä ulkomaalaisia henkilöitä, joilla ei ole kotikuntaa tai eurooppalaista sairaanhoitokorttia. Turvapaikanhakijoiden ja pakolaisten tutkimusten ja hoidon kustannuksista vastaa Suomen valtio.
Yhteiskunnalle yhden lääkeherkän tuberkuloositapauksen lääkitys, sairaalahoito ja seuranta maksavat yhteensä lähes 30 000 €. Monilääkeresistentin tuberkuloositapauksen kustannukset ovat moninkertaiset.
Miten lääkkeille vastustuskykyistä tuberkuloosia hoidetaan?
MDR-, pre-XDR- ja XDR-tuberkuloosin hoito kestää tavallisesti kaksi vuotta. Hoidossa käytetään aluksi vähintään viiden tai kuuden lääkkeen yhdistelmää.