Voiko lapsen tuberkuloosi tarttua muuhun perheeseen?

Pienen lapsen tuberkuloosi ei tartu, mutta kouluikäisellä lapsella voi olla tarttuva tuberkuloosi. Nuorelle kehittyy helposti voimakkaasti tarttuva tauti. Tuberkuloosi tarttuu sitä herkemmin, mitä kauemmin hengittää samaa ilmaa. Sen vuoksi samassa asunnossa asuvien tartunnan riski on suurempi kuin ulkopuolisten.

Miten ja missä lapsen tuberkuloosia hoidetaan?

Tuberkuloosia hoidetaan lääkkeillä. (Lue lisää tuberkuloosin lääkehoidosta). Hoito aloitetaan sairaalassa lastenosastolla. Jos sairaus on tartuttava, lasta hoidetaan ensin eristyshuoneessa. Kun tauti ei enää tartu ja vointi on hyvä, lääkehoitoa jatketaan kotona.

Hoidon sujumista ja tehoa seurataan sairaalassa säännöllisin väliajoin. Verikokeita otetaan 1-2 kuukauden välein. Röntgenkuvia otetaan muutaman kerran hoidon aikana ja hoidon lopetuksen yhteydessä. Lapsi käy myös lääkärin vastaanotolla. Isommalta lapselta ja nuorelta tutkitaan yskösnäytteitä.
Lääkkeiden otto voi tuntua vaikealta tai unohtua, tai lääkkeistä voi tulla haittavaikutuksia. Sen vuoksi hoitaja seuraa vointia ja on läsnä, kun lääkkeet otetaan sekä sairaalassa että sairaalajakson jälkeen.

Hoitajan kanssa sovitaan siitä, miten lääkehoito toteutetaan kotiin pääsyn jälkeen. Yleensä hoitajaa tavataan 5-7 kertaa viikossa. Tilanteesta riippuen lääkkeet voi käydä ottamassa terveyskeskuksessa tai esimerkiksi kouluterveydenhuollossa. Joissain tapauksissa kotisairaanhoitaja voi antaa ne myös kotona. Näin varmistetaan paraneminen. Samalla ehkäistään se, että bakteerit eivät muutu vastustuskykyiseksi lääkkeille.

Minkälaisia pienen lapsen tuberkuloosin oireet voivat olla?

Tuberkuloosibakteeri voi aiheuttaa lapsella taudin keuhkoissa tai muualla kehossa kuten imusolmukkeissa, vatsan alueella tai luustossa. Tauti voi myös levitä koko kehoon ja aivoihin. Taudin oireet riippuvat siitä, missä kehon osassa tauti on sekä lapsen iästä.

Vauvan ja alle 5-vuotiaan pikkulapsen tuberkuloosin oireet voivat olla vähäisiä. Lapsella voi olla yskää, lapsi voi olla sairaan oloinen, kuumeilla ja kasvu voi hidastua. Lapsen paino voi laskea tai se ei kehity normaalisti. Lapsi voi olla väsynyt eikä jaksa leikkiä ja olla yhtä aktiivinen kuin normaalisti. Pienen lapsen tuberkuloosi voi edetä paljon nopeammin kuin isomman lapsen tai aikuisen. Lapsi voi mennä huonoon kuntoon muutamassa viikossa, ja tauti voi olla hengenvaarallinen.