Olimme perheen kanssa hiljattain lomalla ja siskoni mies tuli mukaan lomalle viime tipassa ja hänellä on ollut pitkän aikaa (noin vuoden) pahaa yskää ja limaisia ysköksiä ja huomasimme että ne olivat huomattavasti pahentuneet. Hän on lähiaikoina käynyt lääkärissä asian takia ja hänen keuhkonsa on kuvattu ja niistä ei tietääkseni ollut löytynyt mitään poikkeavaa. Hän on saanut lähetteen keuhkotuberkuloositesteihin, mutta niitä ei ole vielä otettu. Olimme lomalla kaksi yötä ja yövyimme kaikki samassa hotellihuoneessa ja olimme hänen kanssaan paljon ja myös söimme samassa pöydässä yms. Siskoni ja hänen miehensä matkustelevat paljon ja ovat myös olleet maissa joissa on paljon tuberkuloosia. Miten nyt pitäisi toimia? Onko koko perheellä suuri riski saada keuhkotuberkuloosi?

On hyvä, että jo vuoden yskinyt sukulaisenne on hakeutunut tutkimuksiin. On parasta odottaa rauhassa tutkimustuloksia. Jos keuhkokuva on ollut normaali, on keuhkotuberkuloosi epätodennäköinen syy yskään näin pitkällä oirehistorialla. Jos myöhemmin selviää, että kyse on keuhkotuberkuloosista, arvioitaisiin teidän altistumisenne nykyisen tartunnanjäljitysoheistuksen mukaisesti.

Kuuluuko Arcoxia-lääke, niihin lääkkeisiin joka voi aktivoida tuberkuloosibakteerin? Minulla on ollut se lääke käytössä ja olen 29 vuotta sitten sairastanut tuberkuloosin. Nyt on ollut yöhikoilua ja limaisuutta vaikka ei ole ollut flunssaa. Kuinka herkästi pitäisi mennä tutkimuksiin? Yskää ei ole ollut.

Arcoxia® on koksibiryhmän tulehduskipulääke, joka ei aktivoi tuberkuloosia. Olet sairastanut tuberkuloosin 80-luvun lopussa, jolloin käytössä on ollut nykyisenkaltainen, tehokas lääkeyhdistelmä. Asianmukaisesti toteutuneen lääkehoidon jälkeen tuberkuloosin uusintariski on pieni. Siitä huolimatta on tärkeää että hakeudut mainitsemiesi oireiden (yöhikoilu, limaisuus) vuoksi tutkimuksiin mahdollisimman pian asuinalueesi terveyskeskukseen. Keuhkokuvaus ja kolmena perättäisenä aamuna otetut tuberkuloosiyskösnäytteet ovat tällaisessa tilanteessa paikallaan.

Kysyn tätä äitini puolesta, hän on syvästi dementoitunut ja täysin autettava henkilö. Hänellä on tubimuutokset olleet keuhkoissa ikänsä. Äidin isä kuoli kotonaan tuberkuloosiin verensyöksyyn kun äiti oli 4 v. Äitini on hyvin köyhistä oloista lähtöisin ja tupasessa asui koko perhe, myös sairas isä. Äidille on nyt hoitokodissa tullut outoa ihottumaa ristiselän alapuolelle, pakaravaon yläpuolelle. Toki se voi olla vaippaihottumaa tms. mutta voisiko se olla myös ihotuberkuloosia. Asia on alkanut askarruttaa minua kun sinällään asiallisesta hoidosta huolimatta ihottuma pysyy ja vähän on levinnytkin. Miten tuollainen ihotubi todetaan ja onko syytä asiasta mainita hoitokodissa. Vai onko asia ylipäänsä mahdollinen?

Ihotuberkuloosi voi olla hyvin monimuotoinen. Mainitsemanne ristiselän alue ei ole kuitenkaan tyypillinen tuberkuloosille.

On tärkeää, että puhuisitte huolestanne ja äitinne tuberkuloosihistoriasta hoitokodissa.  Äidillänne on tuberkuloosiarpia keuhkokuvassa joten tuberkuloosi voi aktivoitua elämän loppuvaiheessa. Hoitokodin lääkäri päättää tehtävistä tutkimuksista. Antamienne tietojen perusteella suosittaisin keuhkokuvan tarkistamista, jos sitä ei ole aivan hiljattain tehty.  Jos äidillänne on limaisuutta tai yskää, olisi hyvä kerätä myös yskösnäytteet. Ihotuberkuloosin voi todeta vain muutoksesta otetusta koepalasta, siitä pyydetään tavallinen patologin tekemä histologinen arvio ja tuberkuloosivärjäys ja tuberkuloosiviljely.

Voisiko minulla olla tuberkuloosi, kun on ollut kova yskä ainakin kaksi viikkoa eikä se meinaa lähteä pois?

Yskäsi on kestänyt vähintään kaksi viikkoa. Kysymyksestä ei käy ilmi, onko lähipiirissäsi ollut joskus tartuttavaa tuberkuloosia sairastava henkilö tai oletko oleskellut maassa, jossa tuberkuloosi on yleinen eli mikä on herättänyt epäilysi. Jos edellä mainittuja tilanteita ei ole tiedossasi, on todennäköisempää, että olet sairastunut johonkin tavanomaisempaan hengitystietulehdukseen. Virustauteja on paljon liikkeellä nyt, myös influenssaa. Joskus näiden jälkitautina voi kehittyä antibioottihoitoa vaativa keuhkokuume. Tavallisia yskän aiheuttajia ovat lisäksi mm. astma ja happaman mahan sisällön kulkeutuminen ruokatorveen (refluksi).

Keuhkotuberkuloosin oireita ovat yli 3 viikkoa kestänyt, jatkuvasti paheneva, usein limainen yskä. Ysköksiä voi nousta ja voi olla myös veriyskää. Keuhkotuberkuloosiin sairastuneella voi olla myös yleisoireita kuten tahatonta laihtumista, ruokahaluttomuutta, väsymystä, poikkeavaa yöhikoilua tai lämpöilyä.

Pitkittyvän yskän syy olisi joka tapauksessa selvitettävä. Suosittelen hakeutumista lääkärin vastaanotolle terveyskeskukseen tai työterveyslääkärin vastaanotolle.

Työskentelen kehitysyhteistyötehtävissä. Olen matkustanut usean vuoden ajan säännöllisesti Angolan maaseudulle. Minua huolestuttaa seuraava asia: Noin pari vuotta sitten Angolan sisäisellä lennolla vierustoverinani oli hyvin sairas paikallinen nuori nainen, jolla oli veriysköksien tahrima puuvillarätti kaulassa. Oletan hänen sairastaneen tuberkuloosia, sillä se on erittäin yleinen tauti Angolassa. Lento kesti kaikkiaan kolmisen tuntia välilaskujen kanssa, ehkä hieman enemmänkin. Jouduin auttamaan naista ja hänen äitiään mm. turvavöiden kanssa koska he eivät osanneet niitä käyttää.

Joitakin kuukausia minulla on ollut ajoittain erityisesti öisin yskänärsytystä ja samalla päivisin tunne että olen sairastumassa flunssaan. Tunne menee noin viikossa ohi eikä flunssa ala. Kuumetta ei ole ollut. Tämän lisäksi minulla on lähes päivittäin limaa nielussa ja nenänieluun valuu pieniä pahanmakuisia kellanruskeita kivimäisiä eritepalloja jotka yskin ulos. Väsyn todella helposti ja kysyisin olisiko minun syytä tutkituttaa tuberkuloosi? Mikäli tutkimus olisi tarpeen, minne menen? Minulta on työterveydessä hiljattain väsymyksen takia otettu verenkuva, joka oli aivan normaali. Ulostenäytteet otettiin varalta myös ja ne olivat negatiiviset.

Kiitos kysymyksestänne. Yleisesti katsotaan, että henkilöt, jotka ovat olleet samalla lennolla tartuttavaa tuberkuloosia sairastavan kanssa ja matka on kestänyt 8 tuntia tai enemmän ovat suuremmassa riskissä saada tuberkuloositartunta, kuin sitä lyhyemmillä lennoilla. Riski on suurin niillä, jotka istuvat lähellä sairasta henkilöä (samalla rivillä, 2 riviä edessä ja takana). Tuberkuloosi ei tartu kovin helposti. On kuitenkin mahdotonta asettaa tartunnalle ehdottomia riskirajoja, koska siihen vaikuttaa niin monta tekijää.

Teillä on useampia oireita (pitkittynyt yskä, väsymys, liman erittyminen, vilunväristykset), jotka voivat viitata tuberkuloosiin, mutta voivat myös johtua jostakin muusta syystä. Työtehtävänne ei käy selville, mutta olette toistuvasti työskennellyt maassa, jossa tuberkuloosi on erittäin yleinen. Lisäksi asia huolestuttaa teitä. Tässä on riittävästi syitä hakeutua tutkimuksiin.

Tuberkuloosidiagnoosia ei voi tehdä tai sulkea pois perusverikokeiden perusteella. Kirjeestänne ei käy ilmi, mitä ulosteesta tutkittiin. Siitä ei kuitenkaan selviä mahdollinen keuhkotuberkuloosi.

Keuhkotuberkuloosin poissulkemiseksi olisi tärkeää tehdä keuhkojen röntgentutkimus ja ysköksen bakteerivärjäys ja -viljely. Ottakaa yhteyttä lääkäriin, joko työterveyshuoltoon tai asuinkuntanne terveyskeskukseen.