Miksi nuoret sairastuvat tuberkuloosiin?

Tuberkuloosin aiheuttaa tuberkuloosibakteeri. Tartunnan saaneen sairastumisriski riippuu iästä. Herkimpiä sairastumaan ovat pienet lapset. Sen jälkeen suurin riski on nuorilla ja nuorilla aikuisilla. He ovat aktiivisia ja liikkuvat paljon yhteiskunnassa, joten tartunta myös leviää heidän keskuudessaan helpommin.

Jos itselläsi tai kaverillasi on tuberkuloosin oireita, mene ja kannusta ystävääsi menemään tutkimuksiin.

Voiko tuberkuloosiin sairastunut saada lapsia?

Kyllä, tuberkuloosiin sairastunut voi saada lapsia. Tuberkuloosin lääkehoito ei vaikuta miehen tai naisen hedelmällisyyteen. Mahdollista raskautta kannattaa suunnitella vasta tuberkuloosihoidon jälkeen. Terveenä jaksaa huolehtia lapsesta paremmin.

Jos on jo raskaana, kun tuberkuloosi todetaan, lääkehoito suunnitellaan sen mukaisesti. Lääkkeet eivät ole vaaraksi, mutta hoitamaton tuberkuloosi on riski sekä äidille että sikiölle. Jos tuberkuloosin lääkehoito on sujunut hyvin, lapsi voi olla äidin hoidossa ja äiti voi imettää normaalisti synnytyksen jälkeen.

Jos äidin tauti on tartuttava synnytyksen yhteydessä, vastasyntyneelle aloitetaan sairastumista ehkäisevä lääkitys. Äiti voi hoitaa lastaan, kunhan on varmistettu, että hänen tuberkuloosinsa on lääkeherkkä.

Voiko tuberkuloosi tarttua vesipiipusta?

Vesipiipun polttamiseen liittyy tuberkuloositartunnan riski. Tartunta ei johdu kosketuksesta vesipiippuun vaan tartunnan voi saada ilman välityksellä. Kun sairas puhuu ja erityisesti, kun hän yskii, ilmaan pääsee tuberkuloosibakteereja. Vesipiipun polttaminen lisää yskänärsytystä. Tällöin muut paikalla olevat voivat hengittää bakteereja keuhkoihinsa ja saada tartunnan.

Voiko tartunnan saada ulkomailla matkustaessa?

Tavallisella kaupunki- tai rantalomalla hotellissa asuessa riski on pieni. Reppureissulla maissa, joissa tuberkuloosi on yleinen, tartunnan riski on suurempi. Silloin usein yövytään ja vietetään aikaa paikallisten kanssa samoissa tiloissa ja hengitetään samaa ilmaa.

Tarttuuko tuberkuloosi suutelun tai seksin välityksellä?

Yhdyntä tai suutelu tai muu kosketus ei levitä tuberkuloosia. Tuberkuloosi tarttuu hengitysilman välityksellä, kun vietetään aikaa tartuttavan henkilön kanssa. Jos sairastunut on ennen lääkehoidon aloitusta oleskellut seksikumppaninsa kanssa sisätiloissa, tartunta on mahdollinen. Suukoista tai poskisuukoista ei tarvitse kantaa huolta.

Lääkehoito vähentää tartuntavaaraa nopeasti. Lääkehoidon aikana voi harrastaa seksiä normaaliin tapaan. Hoidon alkuvaiheessa voi kuitenkin olla niin väsynyt, että seksi ei kiinnosta. Tämä on hyvä kertoa kumppanille.

Miten voi itse edistää paranemista tuberkuloosin lääkehoidon aikana?

Tuberkuloosiin ja sen hoitoon voi liittyä väsymystä, monenlaisia tunteita ja mielialan laskua. Avoin keskustelu ja tieto tuberkuloosista antaa läheisille ja ystäville mahdollisuuden tukea sinua hoidon aikana. Pienet aktiviteetit ja tekemiset, jotka tuovat hyvää mieltä, edistävät toipumistasi. Jokaisella on omat tavat ja keinot edistää omaa vointiaan. Pohdi ja kartoita ne asiat ja ihmiset, jotka tuovat sinulle hyvää oloa ja voimaa. Muista, että hoito kestää vain rajallisen ajan.

Ota kaikki lääkkeet säännöllisesti. Älä jätä annoksia väliin, vaikka vointisi olisi hyvä eikä sairauden tunnetta enää ole. Jos epäilet tai huomaat lääkkeistä tulevan mitä tahansa haittavaikutuksia, kerro niistä aina hoitajalle ja lääkärille.

Tavallinen monipuolinen ruoka edistää paranemistasi. D-vitamiinin päivittäinen käyttö on tärkeää paranemiselle. Paastoaminen ei ole hyväksi sairastaessa. Liikunta ja ulkoilu edistävät paranemista ja tuovat hyvää oloa.

Kuinka pian lääkehoidon aloituksen jälkeen pääsee takaisin kouluun/opiskelun pariin?

Lääkärisi päättää, milloin pääset sairaalasta kotiin. Kotona lääkehoitosi jatkuu. Ennen kotiin lähtöä sovitaan, missä käyt ottamassa lääkkeesi päivittäin. Lisäksi sinulla on säännöllisin väliajoin käynti sairaalan poliklinikalla, jossa hoidon sujumista ja tehoa seurataan. Tämä kaikki muuttaa tavallista päivärytmiäsi sekä vaatii sinulta sopeutumista ja voi väsyttääkin.

Hoidon alussa on hyvä levätä. Väsymys väistyy vähitellen paranemisen edistyessä. Koulunkäyntiä ja opiskelua voit jatkaa heti, kun jaksat syödä ja olla liikkeellä. Se kohentaa yleensä myös mielialaa ja edistää toipumista. Kun olet päässyt sairaalasta kotiin, et ole enää tartuttava tai vaaraksi kavereillesi.