Tuberkuloosi tarttuu ilman välityksellä. Keuhkotuberkuloosia sairastavan henkilön puhuessa, yskiessä, aivastaessa tai laulaessa ilmaan leviää tuberkuloosibakteereja sisältäviä pienhiukkasia. Samassa sisätilassa (esimerkiksi samassa huoneessa tai asunnossa) pitkään tai toistuvasti oleskeleva henkilö voi saada tuberkuloosibakteereita omiin keuhkoihinsa hengitysilman mukana. Suurin riski saada tartunta on yhdessä asuvilla perheenjäsenillä.
FAQ Category: Tartunta
Miten saan tietää, jos olen ollut tekemisissä tuberkuloosia sairastaneen kanssa ja minulla on tartunnan mahdollisuus, mutta en itse tiedä sitä?
Tuberkuloosi on yleisvaarallinen tartuntatauti, jonka torjuntatoimet on säädetty lailla. Tartuntatautilaki määrää kunnan tartuntatautivastuuhenkilöitä jäljittämään tartuntariskissä olleita henkilöitä. Tuberkuloosiin sairastuneen tartuttavuus arvioidaan siinä sairaalassa, jossa sairastunut tutkitaan ja hoidetaan.
Hengitysteiden tuberkuloosia sairastavan potilaan haastattelussa selvitetään, kenen kanssa sairastunut on ollut paljon tekemisissä (ns. tartunnanjäljitys). Jos sinä ja / tai lapsesi kuulutte nimettyihin altistuneisiin, saatte kutsun tutkimuksiin.
Voidaanko tuberkuloositartuntaa hoitaa?
Kyllä voidaan.
Tuberkuloositartunnan hoidossa käytetään tuberkuloosilääkkeitä. Lääkäri valitsee parhaiten sopivan lääkkeen tai lääkeyhdistelmän. Hoito kestää 3-6 kk riippuen lääkeyhdistelmästä.
Lue lisää piilevästä (latentista) tuberkuloosi-infektiosta täältä.
Voidaanko tuberkuloositartuntaa selvittää?
Maailmalla ja Suomessa käytetään sekä ihotestiä (Mantoux-testi) että veritestiä (ns. IGRA-testi). Mantoux-testiä käytetään enimmäkseen alle 7-vuotiaiden lasten tartunnan selvittämiseen. IGRA-testiä käytetään alle 35-vuotiaiden ja iästä riippumatta vastustuskyvyltään heikkojen eli suuressa sairastumisriskissä olevien tuberkuloosille altistuneiden aikuisten tartunnan selvittämiseen. IGRA-testiä käytetään myös tietyissä tilanteissa, joissa on tarpeen selvittää piilevän tuberkuloosi-infektion mahdollisuus. Lue lisää tästä latentista (piilevästä) tuberkuloosi-infektiosta (LTBI).
Saavatko kaikki tuberkuloosipotilaan kanssa tekemisissä olleet tartunnan?
Eivät saa. Tuberkuloosi tarttuu huonosti. Vain kolmasosa niistä, jotka ovat olleet tartuttavaa tuberkuloosia sairastavan kanssa läheisessä ja pitkässä kontaktissa, saa tartunnan. Suurin riski saada tartunta on samassa perheessä asuvilla henkilöillä. Kaikki tartunnan saaneet eivät sairastu.
Ovatko kaikki tuberkuloosipotilaat tartuttavia?
Eivät ole. Käytännössä vain keuhkotuberkuloosia sairastava voi tartuttaa tautia. Sairastunut tartuttaa helpommin, jos hänen keuhkoihinsa on kehittynyt onteloita tai jos hänen ysköksensä tuberkuloosivärjäyksessä nähdään bakteereita.
Voinko saada tartunnan, jos olen matkustanut samassa julkisessa liikennevälineessä keuhkotuberkuloosiin sairastuneen kanssa?
Tartuntariskiä ei ole satunnaisessa, lyhyessä ja yksittäisessä matkustamisessa esim. bussissa tai junassa.
Jos kuitenkin toistuvasti on samassa julkisessa liikennevälineessä sairastuneen kanssa, voi tartunnan mahdollisuus kasvaa. Yli 8 tuntia kestänyt lentomatka on merkittävä riski altistumiselle. Tartuntariski on suurin niillä henkilöillä, jotka ovat istuneet tartuttavaa tuberkuloosia sairastavan ihmisen lähellä (kaksi riviä eteen ja taaksepäin). Nämä henkilöt jäljitetään ja asuinkunnan tartuntataudeista vastaavat asiantuntijat ottavat heihin yhteyttä.
Voinko saada tartunnan kätellessäni tai halatessani tuberkuloosiin sairastunutta?
Tuberkuloosi ei tartu kosketuksesta tai ihokontaktista. Tartuntariski liittyy samassa sisätilassa oleskeluun.
Voinko saada tartunnan siivotessani sairaalaan joutuneen tuberkuloosipotilaan kotia?
Tuberkuloosi ei tartu astioiden, juomien, ruoan, vaatteiden tai pintojen välityksellä. Tartuntariski liittyy samassa sisätilassa oleskeluun. Bakteerit säilyvät huoneilmassa vain tunteja sairastuneen sieltä poistuttua.