Olen 60 v tupakoimaton nainen. Minulla on lapsena ollut vuoden hoitoa vaativa tuberkuloosi. Jos saan koronaviruksen, niin aktivoituuko tuberkuloosi mahdollisesti uudestaan? Onko lapsena sairastettu tuberkuloosi pahentamassa tilaa, jos sairastuu koronavirukseen?

Nykyisenkaltainen, tehokas tuberkuloosin hoito alkoi Suomessa 1970-luvulla. Sinä olet saanut hoidon ennen tätä, mutta olet voinut siitä huolimatta parantua tuberkuloosista täysin.  Pieni riski on siihen, että tuberkuloosi aktivoituisi myöhemmin ikääntymisen tai mahdollisten muiden puolustusjärjestelmää heikentävien sairauksien tai lääkehoitojen myötä.

Koronavirus COVID-19 on uusi hengitystieinfektio. Sen voi sairastaa hyvin vähäoireisena ylähengitystieinfektiona tai vaikeana, tehohoitoa vaativana keuhkotulehduksena. Keuhkotuberkuloosin seurauksena voi kehittyä suuriin ja keskikokoisiin keuhkoputkiin laajentumia (bronkiektasiat). Nämä lisäävät alttiutta sairastua keuhkoputkentulehdukseen ja keuhkokuumeeseen taudinaiheuttajasta riippumatta. Tietoa tuberkuloosin aktivoitumisesta koronavirusinfektion jälkeen ei ole vielä olemassa.

Sairastin n. 3 kk eristyksissä kotona keuhkotuberkuloosia ja kävin päivittäin terveyskeskuksessa saamassa streptomysiini-pistoksen. Sain myös vitamiinipillereitä. Oliko saamani lääkitys sellainen, että olisin saanut tautiin immuniteetin vai voiko se uusia nyt kun olen jo 67 vuotias? Entä suojaako sairastettu tauti koronalta kuten tuberkuloosi rokotus?

Kysymyksestä ei käy ilmi, milloin olet sairastanut keuhkotuberkuloosin ja sitä, mitä kaikkia tuberkuloosilääkkeitä mahdoit hoidoksi saada. Nykyään tuberkuloosia hoidetaan aluksi aina neljällä lääkkeellä ja tavallisesti kahden kuukauden hoidon jälkeen voidaan siirtyä kahden lääkkeen yhdistelmään. Hoidon kokonaiskesto on tavallisesti 6 kk.

Sairastettu tuberkuloosi ei tuo täydellistä immuniteettia, vaan tuberkuloosin voi sairastua uudelleen, mikäli saa uuden tartunnan. Jos alkuperäinen hoito on ollut teholtaan heikompi kuin nykyään (koskee ennen 1970-lukua annettuja hoitoja) ja elimistöön on jäänyt tuberkuloosibakteereita, on pieni mahdollisuus keuhkotuberkuloosin uudelleen lehahtamiseen. Tuberkuloosin sairastaminen ei suojaa koronavirusinfektiolta. Tuberkuloosirokotus (BCG-rokotus) suojaa imeväisiä ja pieniä lapsia tuberkuloosin vakavilta tautimuodoilta. Lapsena saatu BCG-rokotus ei juurikaan suojaa aikuisväestöä.