Saan latenttiin tuberkuloosi-infektioon isoniatsidi-lääkitystä. Pakkausselosteessa luki, että pitäisi välttää tyramiinia ja histamiinia sisältäviä ruoka-aineita. Googlettamalla listat ovat todella pitkät, mm kypsät banaanit, eräät juustot, tonnikala, savustettu kala. Onko teillä mahdollisesti listaa vältettävistä ruoka-aineista sekä tietoa siitä, pitääkö kokonaan jättää kyseissä olevat ruoka-aineet pois tai vain välttää aamulla kun lääkkeet otetaan, mutta voi syödä esim. illalla.

Isoniatsidi-hoidon aikana nautitut ruoka-aineet, jotka sisältävät paljon tyramiinia tai histamiinia voivat aiheuttaa kohtauksellisen kasvojen punoituksen, johon liittyy päänsärkyä, sydämen tykytystä, verenpaineen nousua tai laskua. Reaktio voi pahimmillaan johtaa pyörtymiseen.

Reaktio johtuu siitä, että isoniatsidi hidastaa tyramiiniin ja histamiinin hajoamista elimistössä. Reaktion ilmaantuminen on yksilöllistä ja melko harvinaista. Valtaosalle lääkettä käyttävistä ei haittavaikutusta tule. Jos olet käyttänyt ko. ruoka-aineita eikä sinulle ole tullut siitä haittaa, voinet jatkaa niiden ruokien käyttöä entiseen tapaan. Valitettavasti reaktiota ei voi välttää nauttimalla näitä ruoka-aineita eri aikaan kuin isoniatsidia, sillä lääkevaikutus kestää koko vuorokauden.

Tyramiinia ja histamiinia on erilaisia määriä useissa elintarvikkeissa. Isoniatsidi-hoidon aikana on hyvä välttää seuraavia ruoka-aineita:

  • Kypsytetyt juustot
  • Punaviini
  • Tonnikala
  • Salami-tyyppiset makkarat

Jos huomaat saavasi yllä mainittuja oireita jostain muusta ruoka-aineesta, vältä myös sitä isoniatsidi-hoidon ajan.

Voit tulostaa tästä itsellesi potilasohjeen latentin tuberkuloosi-infektion lääkehoidon haittavaikutuksista.