Äidilläni oli aikanaan tuberkuloosi 90 luvulla alussa. Ja ilmeisesti on tarttunut meihin ja oltiin silloisessa sairaalassa varmaan kuukauden. Oltiin sen verran pieniä, että en juuri kummemmin muuta muista. Isään se ei kuulemma ollut tarttunut. Voisiko se näin aikuisiällä tulla uudestaan ja jotenkin olla piilevänä elimistössä ja puhjeta uudelleen jostain syystä. Mitä olen lukenut. Silloin olin noin 7-10 v. Ja nyt 39. Ja jos voi, niin miten ja mitkä ovat oireet? Sain toisen lapseni kesällä 2016. Ja ehdotettiin rokotetta kun on riskiryhmässä. Onko se riskiryhmä todellinen. Mietin, että tuskin minulla enää sitä on, jos ei ole tähän mennessä uusiutunut. Mutta nyt mietin, että onkohan näin. Pitäisikö lapseni rokottaa ja onko myöhäistä, jos se uusiutuisi ja tartuttaisiin lapseni. Minulla oli varmaan flunssa tässä 2 viikkoa sitten. Ja nyt oireet keuhkoissa on oudot. Vihlovaa tuntemusta ja kipua ja hengen ahdistusta. On varmasti muuta. Mutta kaikkia vaihtoehtoja käyn läpi. Ei terveyskeskuksessa juuri tutkita tarkemmin kuin vasta, kun on mennyt pitkälle. Tai pitkäaikainen vaiva. Muuten en olisi epäillyt tubia, mutta mieheni kysyi, jos se vaikuttaisi asiaan. Ja olisiko se lapsuuden tuberkuloosi jättänyt meidän keuhkoihin jälkiä, mikä näkyy vasta vanhemmalla iällä?

Kysymyksesi on monitahoinen ja valitettavasti näillä tiedoilla ei voi antaa täydellistä vastausta. Vastaus perustuu nyt oletukseen, että olet saanut 90-luvulla sairaalan tutkimusten perusteella tuberkuloosiin nykyaikaisen, täysimittaisen (6 kk) hoidon usealla tuberkuloosilääkkeellä. Tämän vuoksi 2016 syntyneelle lapsellesi on tarjottu suosituksen mukaisesti BCG-rokotusta (suosituksen kohta: ”äidillä, isällä, sisaruksella tai henkilöllä, jonka kanssa lapsi asuu, on joskus todettu tuberkuloosi ”). Suositus perustuu kansallisen rokotusasiantuntijaryhmän arvioon ja tavoitteena on suojata Suomessa BCG-rokotteella ne lapset, joilla on vähäinenkin riski saada tuberkuloositartunta.

Tuberkuloosin uusiutuminen hyvin toteutuneen, nykyaikaisen hoidon aikana on harvinaista, mutta ei täysin mahdotonta. Pienet rokottamattomat lapset ovat perhepiirissä altistuessaan erityisen herkkiä sairastumaan tuberkuloosiin. BCG-rokotus suojaa pieniä lapsia tuberkuloosin vaikeilta muodoilta. Perheesi alle 7-vuotiaat lapset on mahdollista edelleen rokottaa, mutta siihen tarvitaan lähete lastenneuvolasta BCG-rokotuksia antavan lastensairaalan poliklinikalle.

Kerrot, että sinulla on nyt pitkittynyt yskä ja rintatuntemuksia. On tärkeää, että otat yhteyttä terveyskeskukseen ja kerrot tuberkuloosihistoriasi. Keuhkokuva olisi hyvä tarkistaa ja myös tuberkuloosiyskösnäytteet, jos ysköksiä nousee.
Keuhkokuvaan voi jäädä arpia sairastetusta keuhkotuberkuloosista, mutta se on yksilöllistä ja nämä riippuvat sairastetun keuhkotuberkuloosin vaikeudesta. Jälkiä jää enemmän aikuisiällä sairastetun, onteloivan tai laaja-alaisen keuhkotuberkuloosin vuoksi, kuin lapsuusiän keuhkotuberkuloosista. Terveyskeskukseen voidaan tilata luvallasi paitsi hoitoasi koskevat tiedot Auroran sairaalasta, myös lapsena otetut keuhkokuvat vertailua varten.

Olenko altistunut tuberkuloosille?