Olet saanut tuberkuloosin hoidon 1980-luvun lopulla, jolloin käytössä oli jo nykyaikaiset, tehokkaat tuberkuloosilääkkeet. Jos hoitosi toteutui hyvin eli otit määrätyt lääkkeet päivittäin puolen vuoden ajan, on tuberkuloosin uusiutumisriski erittäin vähäinen, suorastaan olematon. Siitä huolimatta on hyvä kertoa hoidetusta tuberkuloosista työterveyshuoltoon. Jos Sinulle ilmaantuu myöhemmin mitä tahansa tuberkuloosin oireita (pitkittynyt yli 3 viikkoa kestänyt yskä, limaisia ysköksiä, laihtumista, tavallisuudesta poikkeavaa yöhikoilua tai väsymystä tai epäselvää kuumeilua) on syytä hakeutua viivyttelemättä lääkärin tutkimuksiin ja kerrottava tuberkuloosihistoria.
Tuberkuloosiin liittyy edelleen paljon häpeää, vaikka syytä siihen oikeasti ei ole. Tuberkuloosi ei ole kenenkään itse aiheuttama tauti. Päihdeongelmaisilla on enemmän tuberkuloosia kuin muilla, koska he oleskelevat pitkään samoissa, usein ahtaissa tiloissa ja hakeutuvat myöhään tutkimuksiin, koska päihderiippuvuus on heidän elämässään ensisijalla. Niinpä päihdeongelmainen, syrjäytynyt henkilö voi yskiä kuukausimääriä ennen tutkimuksiin pääsyä.
Tuberkuloosi liitetään helposti köyhyyteen ja epähygieenisiin olosuhteisiin, mutta kyse on tartuntataudista, johon voi sairastua kuka tahansa, vaikka suuryrityksen johtaja. Tuberkuloosi tarttuu ilman välityksellä. Oleskelemalla samassa sisätilassa riittävän kauan keuhkotuberkuloosia sairastavan kanssa ja vain hengittämällä samaa ilmaa voi tartunta tapahtua. Tuberkuloosi ei tartu pinnoilta eikä liity millään tavalla hygieniaan. Piintyneitä mielikuvia ja asenteita on vaikea muuttaa. Mutta siihen pyrimme tällä sivustolla. Toivon, että saat tähän asiaan apua täältä.
Asialla on myös merkitystä lastenlastesi kannalta. Kerrot, että heidät on rokotettu, mikä on hyvä asia. Kuten ehkä tiedät, BCG-rokotus on annettu vuodesta 2006 lähtien vain riskiryhmään kuuluville vastasyntyneille. Lastenlapsesi kuuluvat riskiryhmään, sillä olet paljon tekemisissä heidän kanssaan ja mikäli kaikesta pienestä todennäköisyydestä huolimatta tuberkuloosi uusiutuisi, olisivat pienet alle 5-vuotiaat lapset herkkiä sairastumaan vakavasti. Nyt rokote suojaa heitä.
Kysyt vielä aviomiehesi riskiä. Jos sairastuisit uudelleen ja tautisi ehtisi muuttua tartuttavaksi, voisi miehesi saada tartunnan. Tartunnan saaminen ei kuitenkaan ole sama asia kuin sairastuminen, vain yksi kymmenestä tartunnan saaneesta aikuisesta sairastuu. Lisäksi varhainen taudin havaitseminen (eli lääkäriin ja keuhkokuvaan, jos yllä mainittuja oireita ilmaantuu) suojaa miestäsi.
Kannat vastuullisena ihmisenä paljon huolta asiasta. Ihmettelet myös mistä olet tartunnan alun perin saanut. On mahdollista, että olet saanut tuberkuloositartunnan jo lapsuus- / nuoruusiässä, jolloin tuberkuloosia on paljon enemmän kuin 1980-luvulla. Lapsuudessasi / nuoruudessasi tapauksia ei myöskään selvitetty niin perusteellisesti kuin nykyään. On myös mahdollista, että tuberkuloosiin liittyvä häpeä on saattanut estää tartuntasi lähdettä kertomasta taudistaan Sinulle.
Neuvoisin kertomaan avoimesti lähipiirille tuberkuloosistasi, sen hoidosta ja paranemisestasi. Jatka terveellisiä elämäntapoja ja suositeltavaa on käyttää D-vitamiinilisää pimeänä vuodenaikana. Hyvä vastustuskyky suojaa tuberkuloosin uudelleen puhkeamiselta.