Kysyn tätä äitini puolesta, hän on syvästi dementoitunut ja täysin autettava henkilö. Hänellä on tubimuutokset olleet keuhkoissa ikänsä. Äidin isä kuoli kotonaan tuberkuloosiin verensyöksyyn kun äiti oli 4 v. Äitini on hyvin köyhistä oloista lähtöisin ja tupasessa asui koko perhe, myös sairas isä. Äidille on nyt hoitokodissa tullut outoa ihottumaa ristiselän alapuolelle, pakaravaon yläpuolelle. Toki se voi olla vaippaihottumaa tms. mutta voisiko se olla myös ihotuberkuloosia. Asia on alkanut askarruttaa minua kun sinällään asiallisesta hoidosta huolimatta ihottuma pysyy ja vähän on levinnytkin. Miten tuollainen ihotubi todetaan ja onko syytä asiasta mainita hoitokodissa. Vai onko asia ylipäänsä mahdollinen?

Ihotuberkuloosi voi olla hyvin monimuotoinen. Mainitsemanne ristiselän alue ei ole kuitenkaan tyypillinen tuberkuloosille.

On tärkeää, että puhuisitte huolestanne ja äitinne tuberkuloosihistoriasta hoitokodissa.  Äidillänne on tuberkuloosiarpia keuhkokuvassa joten tuberkuloosi voi aktivoitua elämän loppuvaiheessa. Hoitokodin lääkäri päättää tehtävistä tutkimuksista. Antamienne tietojen perusteella suosittaisin keuhkokuvan tarkistamista, jos sitä ei ole aivan hiljattain tehty.  Jos äidillänne on limaisuutta tai yskää, olisi hyvä kerätä myös yskösnäytteet. Ihotuberkuloosin voi todeta vain muutoksesta otetusta koepalasta, siitä pyydetään tavallinen patologin tekemä histologinen arvio ja tuberkuloosivärjäys ja tuberkuloosiviljely.

Minulla on oireita, voiko se olla tuberkuloosia?