Olen 60 v tupakoimaton nainen. Minulla on lapsena ollut vuoden hoitoa vaativa tuberkuloosi. Jos saan koronaviruksen, niin aktivoituuko tuberkuloosi mahdollisesti uudestaan? Onko lapsena sairastettu tuberkuloosi pahentamassa tilaa, jos sairastuu koronavirukseen?

Nykyisenkaltainen, tehokas tuberkuloosin hoito alkoi Suomessa 1970-luvulla. Sinä olet saanut hoidon ennen tätä, mutta olet voinut siitä huolimatta parantua tuberkuloosista täysin.  Pieni riski on siihen, että tuberkuloosi aktivoituisi myöhemmin ikääntymisen tai mahdollisten muiden puolustusjärjestelmää heikentävien sairauksien tai lääkehoitojen myötä.

Koronavirus COVID-19 on uusi hengitystieinfektio. Sen voi sairastaa hyvin vähäoireisena ylähengitystieinfektiona tai vaikeana, tehohoitoa vaativana keuhkotulehduksena. Keuhkotuberkuloosin seurauksena voi kehittyä suuriin ja keskikokoisiin keuhkoputkiin laajentumia (bronkiektasiat). Nämä lisäävät alttiutta sairastua keuhkoputkentulehdukseen ja keuhkokuumeeseen taudinaiheuttajasta riippumatta. Tietoa tuberkuloosin aktivoitumisesta koronavirusinfektion jälkeen ei ole vielä olemassa.

Tuberkuloosi ja koronavirus