Olen altistunut Saharan eteläpuoleisessa Afrikassa tuberkuloosille. Asuin lähes 3 viikkoa samassa asunnossa henkilön kanssa, jolla on nyt diagnosoitu tuberkuloosi. Hän oli ollut sairaana jo pitkään (useita kuukausia) ja oireet olivat voimakkaat, hän yski paljon sekä oksensi. Asunnossa oli huono ilmanvaihto . Nyt Suomeen palattuani ja noin 27 päivän jälkeen viimeisestä altistumisesta minulla on alkanut yskä ja myös limaisia ysköksiä on tullut. Muita oireita ei ole. Onko röntgenkuvaa turha ottaa näin aikaisessa vaiheessa? Kuinka kauan yskän tulisi jatkua, että röntgenkuvasta voisi näkyä onko tämä tuberkuloosia? Onko hyvin epätodennäköistä, että oireet olisivat tulleet näin pian tartunnan jälkeen? Olen yli 40-vuotias, eikä minulla ole pitkäaikaissairauksia tai puolustuskykyä heikentäviä lääkityksiä.

Saharan eteläpuoleisessa Afrikassa  asuvan henkilön  taudinkuvasta päättelen, että hänellä on suuren tartuntariskin keuhkotuberkuloosi. Koska olet asunut lähes kolme viikkoa samassa asunnossa hänen kanssaan, olet altistunut merkittävästi. Oireesi ovat alkaneet varsin nopeasti altistumisen jälkeen, joten on hyvinkin mahdollista, että kysymys on jostain muusta hengitystieinfektiosta. Esimerkiksi korona- ja RSV-infektio aiheuttavat limaista yskää.

Tuberkuloosin oireet ilmaantuvat perusterveellä aikuisella tavallisimmin aikaisintaan 6 kk – 2 vuoden sisällä altistumisesta. Keuhkokuvaan muutokset tulevat näkyviin hyvin vaihtelevasti. Pääsääntöisesti keuhkotuberkuloosiin viittaa yli 3 viikkoa jatkunut / paheneva yskä ja tuolloin otettu keuhkokuva voi tuoda esiin muutokset. Sinun oireesi ovat kestäneet vasta pari päivää.

Joka tapauksessa sinun on syytä ottaa yhteyttä oman asuinpaikkasi terveyskeskukseen ja kertoa voimakkaasta altistumisestasi tuberkuloosille ja nykyisistä oireistasi. Vaikka nykyiset oireesi eivät johtuisi tuberkuloosista, sinulle tulee järjestää tartunnanjäljitystutkimukset. Ne ovat sinulle tartuntatautilain perusteella maksuttomat. Voit lukea lisää tästä linkistä. Koska altistuminen on tapahtunut ulkomailla, on sinua tutkivan th-ammattilaisen ilmoitettava altistumisesi hyvinvointialueesi tartuntatautiviranomaisille. Olisi hyvä, jos saisit tietoosi tuberkuloosiin sairastuneelta henkilöltä hänen tuberkuloosikantansa laatu (onko lääkeherkkä tuberkuloosi vai onko lääkeresistenssiä). Jos hänen sairaudessaan on kyse lääkkeille vastustuskykyisestä tuberkuloosista, on sinulle järjestettävä seurantakeuhkokuvaukset kahden vuoden ajan.

Suosittelen noudattamaan hyvää yskimishygieniaa ja käyttämään tavallista suu-nenäsuojainta kodin ulkopuolella lähikontakteissa nykyisten oireiden vuoksi. Sairasloman tarpeesta suosittelen neuvottelemaan sinua hoitavan lääkärin kanssa.

Asiantuntijan vastauksia, Olenko saanut tuberkuloositartunnan?