Olen altistunut työssäni tuberkuloosille. Alle 35-vuotiailta otetaan IGRA-testi, mutta vanhemmilta ei. Olen hiukan vanhempi ja minulla on pieniä lapsia. Kannattaisiko käydä yksityisesti ottamassa IGRA-testi, jos sillä melko varmasti saa kuitenkin latentin infektion poissuljettua? Vai hakeudunko (jo tartutettuani mahdollisesti lapset) sitten vaan tarkastuksiin aina flunssan iskiessä? Lapsiperheessä yskää riittää. Kiitos!

IGRA-testin ikärajaus johtuu siitä, että yli 35-vuotiaiden riski saada hoidosta lääkehepatiitti on merkittävästi suurempi kuin nuorempien. IGRA-testi ei myöskään ole sellainen testi, jolla saisimme 100 % varmuuden tartunnan saaneista. Eikä testi kerro sitä, kuka tartunnan saaneista lopulta sairastuisi tuberkuloosiin. Valitettavasti parempaa testiä ei ole toistaiseksi kehitetty eikä käytettävissä, vaikka sitä kipeästi tarvittaisiin.

Suomessa noudatetaan kansallisia ohjeita tuberkuloosin tartunnanjäljityksestä ja nämä tehtävät kuuluvat kunnan tartuntatautiviranomaisille. Työterveyshuolto voi osallistua selvityksiin ja altistuneiden seurantaan paikallisten sopimusten mukaan. En kannusta hakeutumaan yksityislääkäriin tämän asian takia.

Olet varmaankin saanut tuberkuloosi-informaatiota joko kunnan tartuntatautihoitajalta / -lääkäriltä tai työterveyshuollosta. Vaikka tieto tuberkuloosille altistumisesta on nyt sinulle ahdistava, on hyvä muistaa seuraavat seikat: Olemme eläneet ilman aikuisten IGRA-testausta vuodenvaihteeseen 2018 asti ja tuberkuloositapauksemme ovat jatkuvasti vähenemässä. Tuberkuloosi tarttuu huonosti (vain kolmasosa altistuneista saa tartunnan) ja tartunnan saaneista vain yksi kymmenestä sairastuu tuberkuloosiin. Tuberkuloosiin sairastumisriski on suurin tartuntaa seuraavan kahden vuoden aikana.

Lastesi riski saada sinulta tuberkuloositartunta voi toteutua vain silloin, jos itse sairastuisit aktiiviseen keuhkotuberkuloosiin. Siispä pitkittyneen (yli kolme viikkoa kestäneen), pahenevan yskän vuoksi täytyy mennä lääkäriin ja kertoa tämä tuberkuloosille altistuminen. Keuhkokuvaus ja yskösnäytteet ovat hyvä tapa selvittää asia.

Olenko saanut tuberkuloositartunnan?