Olen kiinnittänyt huomiota yskiviin pakolaisiin uimahallissa. Pelottaa nyt mennä samaan halliin uimaan koska vastustuskykyni ei ole nyt paras mahdollinen leikkauksen jälkeen. Voiko tuberkuloosi tarttua uimahallissa joko ilman tai veden välityksellä?

Tuberkuloosi tarttuu ilman välityksellä. Tartunta on mahdollinen henkilöillä, jotka oleskelevat pitkään tai toistuvasti samassa sisätilassa tartuttavaan keuhkotuberkuloosiin sairastuneen kanssa. Sairastuneen kanssa asuvat lähipiiriin kuuluvat ovat suurimmassa riskissä saada tartunnan. Vain yksi kymmenestä tartunnan saaneista sairastuu tuberkuloositautiin.

Sisätilan koko ja ilmanvaihto vaikuttavat huomattavasti tartuntariskiin. Uimahallit ovat suuria tiloja, joissa ilmanvaihto on koneellinen ja tehokas. Siten tartuntariski tällaisessa tilassa on erittäin pieni, jopa olematon. Veden välityksellä tuberkuloosi ei tartu.

On hyvä tietää, että Suomeen tulleille turvapaikanhakijoille ja pakolaisille tehdään mahdollisimman pian maahantulon jälkeen tuberkuloositarkastus. Tähän kuuluu mm keuhkokuvaus. Tarkastuksessa löydetään keuhkotuberkuloosia sairastavat ja heidät ohjataan jatkotutkimuksiin ja hoitoon.

Voiko tuberkuloosi tarttua näin?