Olen ollut vapaaehtoistyössä Etelä-Afrikassa lastensairaalassa nyt kuukauden ja olen vielä toisen kuukauden. Työpisteeni on ollut vauvala, jossa on 13 vauvaa. Sain kuulla, että kaksi vauvoista sairastaa tuberkuloosia. Olen hoitanut heitä nyt 4 viikkoa lähietäisyydellä, niin kuin vauvoja hoidetaan. 4,5 viikkoa on vielä edessä. Sen jälkeen sain vielä kuulla, että yhdellä työntekijällä on myös tubi. Hänen kanssaan olin samassa tilassa kolmena päivänä 2-3 tuntia kerrallaan. Hän yski kovasti ja sylki nenäliinaansa. En tiedä, onko tubia mahdollisesti muillakin. Täällä ei olla kovin huolissaan mahdollisista altistuneista. Kysymys kuuluu: Miten minun pitäisi toimia? Ainakin aion ottaa omaan terveyskeskukseen yhteyttä heti palattuani Suomeen. Mutta voinko jäädä tänne töihin loppuun asti? Minulla on astma, onko se riskitekijä?

Etelä-Afrikassa on erittäin paljon tuberkuloosia, tapauksia on yli 150 /100 000 asukasta vuodessa (Suomessa ilmaantuvuus on alle 5/ 100 000 asukasta vuodessa). Etelä-Afrikassa on myös paljon lääkkeille vastustuskykyistä tuberkuloosia. Vauvojen primaarituberkuloosi on erilainen kuin aikuisten keuhkotuberkuloosi, tällaisessa tapauksessa tuberkuloosibakteereita on vähän, eivätkä vauvat jaksa yskiä. Siksi tartuntariskisi ei ole suuri tavalliseen vauvan lähihoitoon liittyen. Joudut kuitenkin tekemisiin myös aikuisten, mahdollisesti tarttuvaa tuberkuloosia sairastavien kanssa sekä työssäsi että vapaa-aikanasi. Olet jo kertomasi mukaan altistunut tällaiselle tilanteelle.

On erittäin ikävää, että et ole ilmeisesti ennen lähtöäsi saanut informaatiota tuberkuloosiin liittyvistä asioista. Toivon, että annat palautetta vapaaehtoistyön järjestäneelle organisaatiolle. Työterveyslaitos on laatinut ohjeita, joiden pitäisi olla heidänkin tiedossaan. Voit lukea näistä linkeistä suojautumisohjeita ja neuvoja paluutarkastukseen:

www.ttl.fi/wp-content/uploads/2016/10/Ulkomaan-komennukselle-l%C3%A4htev%C3%A4n-tuberkuloosin-terveystarkastusohje.pdf

www.ttl.fi/wp-content/uploads/2016/10/Ohjeita-suuren-tuberkuloosiriskin-maihin-muuhun-ty%C3%B6h%C3%B6n-menev%C3%A4lle.pdf

Astma voi olla tuberkuloosiin sairastumiselle altistava tekijä, mikäli joudut käyttämään toistuvasti tai yli kuukauden suun kautta annosteltua suuriannoksista kortisonilääkitystä.

On vaikea ottaa kantaa työn jatkamisen tai päättämisen suhteen. Se päätös on sinun itse tehtävä. Paluutarkastus on joka tapauksessa järjestettävä yllämainitun ohjeistuksen mukaisesti.

Olenko saanut tuberkuloositartunnan?