Sairastin n. 3 kk eristyksissä kotona keuhkotuberkuloosia ja kävin päivittäin terveyskeskuksessa saamassa streptomysiini-pistoksen. Sain myös vitamiinipillereitä. Oliko saamani lääkitys sellainen, että olisin saanut tautiin immuniteetin vai voiko se uusia nyt kun olen jo 67 vuotias? Entä suojaako sairastettu tauti koronalta kuten tuberkuloosi rokotus?

Kysymyksestä ei käy ilmi, milloin olet sairastanut keuhkotuberkuloosin ja sitä, mitä kaikkia tuberkuloosilääkkeitä mahdoit hoidoksi saada. Nykyään tuberkuloosia hoidetaan aluksi aina neljällä lääkkeellä ja tavallisesti kahden kuukauden hoidon jälkeen voidaan siirtyä kahden lääkkeen yhdistelmään. Hoidon kokonaiskesto on tavallisesti 6 kk.

Sairastettu tuberkuloosi ei tuo täydellistä immuniteettia, vaan tuberkuloosin voi sairastua uudelleen, mikäli saa uuden tartunnan. Jos alkuperäinen hoito on ollut teholtaan heikompi kuin nykyään (koskee ennen 1970-lukua annettuja hoitoja) ja elimistöön on jäänyt tuberkuloosibakteereita, on pieni mahdollisuus keuhkotuberkuloosin uudelleen lehahtamiseen. Tuberkuloosin sairastaminen ei suojaa koronavirusinfektiolta. Tuberkuloosirokotus (BCG-rokotus) suojaa imeväisiä ja pieniä lapsia tuberkuloosin vakavilta tautimuodoilta. Lapsena saatu BCG-rokotus ei juurikaan suojaa aikuisväestöä.

Tuberkuloosi ja koronavirus