Työskentelen kehitysyhteistyötehtävissä. Olen matkustanut usean vuoden ajan säännöllisesti Angolan maaseudulle. Minua huolestuttaa seuraava asia: Noin pari vuotta sitten Angolan sisäisellä lennolla vierustoverinani oli hyvin sairas paikallinen nuori nainen, jolla oli veriysköksien tahrima puuvillarätti kaulassa. Oletan hänen sairastaneen tuberkuloosia, sillä se on erittäin yleinen tauti Angolassa. Lento kesti kaikkiaan kolmisen tuntia välilaskujen kanssa, ehkä hieman enemmänkin. Jouduin auttamaan naista ja hänen äitiään mm. turvavöiden kanssa koska he eivät osanneet niitä käyttää.

Joitakin kuukausia minulla on ollut ajoittain erityisesti öisin yskänärsytystä ja samalla päivisin tunne että olen sairastumassa flunssaan. Tunne menee noin viikossa ohi eikä flunssa ala. Kuumetta ei ole ollut. Tämän lisäksi minulla on lähes päivittäin limaa nielussa ja nenänieluun valuu pieniä pahanmakuisia kellanruskeita kivimäisiä eritepalloja jotka yskin ulos. Väsyn todella helposti ja kysyisin olisiko minun syytä tutkituttaa tuberkuloosi? Mikäli tutkimus olisi tarpeen, minne menen? Minulta on työterveydessä hiljattain väsymyksen takia otettu verenkuva, joka oli aivan normaali. Ulostenäytteet otettiin varalta myös ja ne olivat negatiiviset.

Kiitos kysymyksestänne. Yleisesti katsotaan, että henkilöt, jotka ovat olleet samalla lennolla tartuttavaa tuberkuloosia sairastavan kanssa ja matka on kestänyt 8 tuntia tai enemmän ovat suuremmassa riskissä saada tuberkuloositartunta, kuin sitä lyhyemmillä lennoilla. Riski on suurin niillä, jotka istuvat lähellä sairasta henkilöä (samalla rivillä, 2 riviä edessä ja takana). Tuberkuloosi ei tartu kovin helposti. On kuitenkin mahdotonta asettaa tartunnalle ehdottomia riskirajoja, koska siihen vaikuttaa niin monta tekijää.

Teillä on useampia oireita (pitkittynyt yskä, väsymys, liman erittyminen, vilunväristykset), jotka voivat viitata tuberkuloosiin, mutta voivat myös johtua jostakin muusta syystä. Työtehtävänne ei käy selville, mutta olette toistuvasti työskennellyt maassa, jossa tuberkuloosi on erittäin yleinen. Lisäksi asia huolestuttaa teitä. Tässä on riittävästi syitä hakeutua tutkimuksiin.

Tuberkuloosidiagnoosia ei voi tehdä tai sulkea pois perusverikokeiden perusteella. Kirjeestänne ei käy ilmi, mitä ulosteesta tutkittiin. Siitä ei kuitenkaan selviä mahdollinen keuhkotuberkuloosi.

Keuhkotuberkuloosin poissulkemiseksi olisi tärkeää tehdä keuhkojen röntgentutkimus ja ysköksen bakteerivärjäys ja -viljely. Ottakaa yhteyttä lääkäriin, joko työterveyshuoltoon tai asuinkuntanne terveyskeskukseen.

Minulla on oireita, voiko se olla tuberkuloosia?