Voiko tuberkuloosin saada, jos muuttaa tartunnan saaneen asuntoon?

En ole aivan varma tarkoitatteko, että henkilö on saanut tartunnan vai onko hän sairastunut tuberkuloosiin. Kysymyksestänne ei käy myöskään ilmi, onko tartunnan saanut henkilö edelleen asunnossa.

Tartunnan saanut ei ole sairas. Jos asunnossa asuva henkilö on saanut tuberkuloositartunnan eikä hänellä ole tuberkuloosin oireita, hän ei levitä tautia. Näin ollen riskiä ei ole asuipa henkilö asunnossa tai ei. Koska on pieni mahdollisuus, että henkilö sairastuu joskus myöhemmin elämässään, tartunnan saaneita pyydetään pitämään mielessä tuberkuloosin oireet.

Tuberkuloositartuntaa levittää vain keuhkotuberkuloosia sairastava, joka ei ole saanut riittävän pitkään lääkehoitoa sairauteensa. Tuberkuloosibakteereja leviää ilmaan, kun tautia sairastava puhuu, laulaa, yskii tai aivastaa. Samassa sisätilassa, esimerkiksi huoneessa, oleskeleva ihminen voi saada bakteereita keuhkoihinsa hengitysilman mukana ja saada tartunnan. Suurin riski on yhdessä asuvilla perheenjäsenillä. Satunnaisissa kontakteissa tartuntavaara on hyvin pieni.

Jos muutatte asuntoon, jossa on asunut henkilö, joka on sairastanut keuhkotuberkuloosia ja muuttanut asunnosta pois, teillä ei ole riskiä saada tuberkuloositartuntaa. Tuberkuloosia ei voi saada käyttämällä samoja astioita, ruokailuvälineitä kuin sairas, eikä sairaan käyttämistä vaatteista tai asunnon pinnoista tai huonekaluista.

Voiko tuberkuloosi tarttua näin?