Voisiko minulla olla tuberkuloosi, kun on ollut kova yskä ainakin kaksi viikkoa eikä se meinaa lähteä pois?

Yskäsi on kestänyt vähintään kaksi viikkoa. Kysymyksestä ei käy ilmi, onko lähipiirissäsi ollut joskus tartuttavaa tuberkuloosia sairastava henkilö tai oletko oleskellut maassa, jossa tuberkuloosi on yleinen eli mikä on herättänyt epäilysi. Jos edellä mainittuja tilanteita ei ole tiedossasi, on todennäköisempää, että olet sairastunut johonkin tavanomaisempaan hengitystietulehdukseen. Virustauteja on paljon liikkeellä nyt, myös influenssaa. Joskus näiden jälkitautina voi kehittyä antibioottihoitoa vaativa keuhkokuume. Tavallisia yskän aiheuttajia ovat lisäksi mm. astma ja happaman mahan sisällön kulkeutuminen ruokatorveen (refluksi).

Keuhkotuberkuloosin oireita ovat yli 3 viikkoa kestänyt, jatkuvasti paheneva, usein limainen yskä. Ysköksiä voi nousta ja voi olla myös veriyskää. Keuhkotuberkuloosiin sairastuneella voi olla myös yleisoireita kuten tahatonta laihtumista, ruokahaluttomuutta, väsymystä, poikkeavaa yöhikoilua tai lämpöilyä.

Pitkittyvän yskän syy olisi joka tapauksessa selvitettävä. Suosittelen hakeutumista lääkärin vastaanotolle terveyskeskukseen tai työterveyslääkärin vastaanotolle.

Minulla on oireita, voiko se olla tuberkuloosia?