Jag får isoniazidmedicin för en latent tuberkulosinfektion. I bipacksedeln stod det att man skulle undvika livsmedel som innehåller tyramin och histamin. Genom att googla blir listorna riktigt långa, t ex mogna bananer, vissa ostar, tonfisk, rökt fisk. Har du möjligen en lista på matvaror att undvika och information om de aktuella matvarorna helt bör uteslutas eller bara undvikas på morgonen när medicinen tas, men kan ätas t ex på kvällen.

Livsmedel som innehåller mycket tyramin eller histamin som äts under behandling med isoniazid kan orsaka paroxysmal rodnad i ansiktet, åtföljd av huvudvärk, hjärtklappning, en ökning eller minskning av blodtrycket. I värsta fall kan reaktionen leda till svimning.

Reaktionen orsakas av att isoniazid bromsar nedbrytningen av tyramin och histamin i kroppen. Reaktionens utseende är individuell och ganska sällsynt. De allra flesta som använder läkemedlet kommer inte att uppleva biverkningar. Om du har använt livsmedel och det inte har skadat dig, kan du fortsätta att använda dessa livsmedel som tidigare. Tyvärr kan reaktionen inte undvikas genom att konsumera dessa livsmedel vid en annan tidpunkt än isoniazid, eftersom den medicinska effekten varar under hela dagen.

Olika mängder tyramin och histamin finns i olika livsmedel. Under behandling med isoniazid är det bra att undvika följande livsmedel:

  • Lagrade ostar
  • Rödvin
  • Tonfisk
  • Korvar av salamityp

Om du märker att du får ovan nämnda symtom från någon annan mat, undvik det även under isoniazidbehandling.