Jag är en 60-årig icke-rökande kvinna. Som barn hade jag tuberkulos som krävde behandling i ett år. Om jag får coronaviruset, kommer tuberkulosen eventuellt att återaktiveras? Förvärrar det tillståndet att ha haft tuberkulos som barn om du blir sjuk av coronaviruset?

Nuvarande, effektiv tuberkulosbehandling började i Finland på 1970-talet. Du har fått behandling innan detta, men du har ändå kunnat återhämta dig helt från tuberkulos. Det finns en liten risk att tuberkulos skulle aktiveras senare på grund av åldrande eller eventuella andra sjukdomar som försvagar försvarssystemet eller läkemedelsbehandlingar.

Coronaviruset COVID-19 är en ny luftvägsinfektion. Du kan få det som en övre luftvägsinfektion med väldigt få symtom eller som en svår lunginflammation som kräver intensivvård. Som ett resultat av lungtuberkulos kan förstoringar av stora och medelstora bronkier (bronkiektasis) utvecklas. Dessa ökar känsligheten för bronkit och lunginflammation, oavsett patogen. Det finns ännu ingen information om aktivering av tuberkulos efter en coronavirusinfektion.

Tuberkulos och coronavirus