Jag är lärare för invandrare, jag har redan gett integrationsutbildning i 12 år. Asylsökande studerar i mina klasser, men också personer som kommit till Finland genom äktenskap eller arbete eller studier. Jag läste precis en artikel om historien om tuberkulos i Finland och jag undrade om jag har en ökad risk att få tuberkulos på grund av mitt arbete? Testas tbc på människor innan de får uppehållstillstånd i Finland? Man skulle kunna tro att man testar i mottagningscentralerna… Men hur är det med dessa andra, till exempel thailändska fruar eller fruar till indiska ingenjörer? Det finns ingen allmän diskussion om något liknande inom vårt område, men är det värt att diskutera och bör jag testa mig själv regelbundet?

Finland ställer inga hälsokrav för invandring och Finlands immigrationspolitik innehåller inga hälsoutlåtanden. Att få uppehållstillstånd är inte heller kopplat till en persons hälsa.

I Finland finns obligatoriska bestämmelser och rekommenderade riktlinjer för hälso- och tuberkuloskontroller för invandrare. Dessa gäller ursprungsländer där tuberkulos är vanligt.THL för en landsspecifik lista på sin hemsida som visar om tuberkulosscreening rekommenderas för de som kommer från det landet: Screening av smittsamma sjukdomar hos invandrare.

Här är en lista över dessa skyldigheter och riktlinjer:

  • För flyktingar, asylsökande och de som kommer till Finland genom familjeåterförening bör en inresekontroll anordnas inom två veckor efter ankomsten (Förebyggande av smittproblem hos flyktingar och asylsökande, Social- och hälsovårdsministeriets riktlinjer från 2009). Mottagningscentraler och kommunala immigrationstjänster ansvarar för att organisera inspektionen. Detta är en obligatorisk instruktion.
  • De som kommer till Finland i mer än 3 månader på grund av arbete, studier, äktenskap eller adoption bör genomgå en hälsokontroll inom två månader efter inresan om tuberkulosincidensen i ursprungslandet är mycket hög (> 150/100 000) . (Tidig upptäckt av lungtuberkulos – Vägledning om hälsokontroller för invandrare, rekommendation av Institutet för hälsa och välfärd, uppdaterad 2017). Ansvaret för att organisera inspektionen ligger på primärvården (vårdcentraler, mödra- och barnmottagningar), skol- och elevhälsovård, företagshälsovård och kommunal invandrartjänst.
  • Tuberkulosscreening för gravida invandrare tillhörande riskgruppen (lungskanning under graviditetens sista trimester) bör utföras på mödravårdsmottagningen (Handbok för mödrarådgivningen från Institutet för hälsa och välfärd från 2013 och Nationella tuberkulosprogrammet, uppdatering 2020) .
  • Lagen om smittsammasjukdomar kräver en hälsokontroll för socialvårds- eller hälsovårdsenheter, samt för alla personer som ska utöva eller arbeta inom omsorgen för barn under skolåldern, om de kommer från länder med mycket hög förekomst av tuberkulos. Om uppdraget omfattar vård av nyfödda görs en besiktning med en lägre incidensgräns (incidens > 50/100 000). Hälsokontrollen görs på vårdcentral, företagshälsovård eller skol- eller elevhälsovård.

Obligatoriska instruktioner och rekommendationer hjälper inte om de inte följs. I Finland varierar praxis mycket från ett sjukvårdsdistrikt till ett annat. Enligt det nationella tuberkulosprogrammet: “Lokala överenskommelser bör göras och riktlinjer för hur och var tuberkuloskontroller organiseras för varje målgrupp i regionen”.

Dina elever kommer sannolikt att omfattas av några av TB-kontrollerna som nämns ovan. Ta reda på hur tuberkuloskontroller är organiserade i ditt område. I slutändan är infektionsläkaren i sjukvårdsdistriktet den person du kan fråga om det.

Du är i ett arbete där risken för tuberkulosexponering är större än till exempel i vanligt skolarbete. Företagshälsovården bedömer nödvändigheten av hälsokontroller utifrån arbetsplatsen, arbetsuppgifterna och riskerna med dessa. Det är känt att inga sådana kontroller har anordnats för anställda vid invandrarutbildningen.

Risken för exponering och sjukdom är störst för personer som bor i samma hushåll som en person med luftvägstuberkulos och i arbete, särskilt vårdpersonal. Efter att varje tuberkulosfall är löst görs en smittspårningsbedömning på det specialiserade sjukhuset och de lokala infektionsmyndigheterna kontaktar de utsatta för vidare utredning.

Det är viktigt att alla dina elever får information om tuberkulos. Okunskap, skam och rädsla kan förhindra att man pratar om symtom och försenar diagnosen. Du kan dela flerspråkig tuberkulosinformation med dina elever från den här webbplatsen. Om du märker symtom som tyder på tuberkulos hos din elev (långvarig hosta, viktminskning, svår trötthet), hänvisa honom till en läkare.

Har jag varit utsatt för tuberkulos?