Mikä on tuberkuloosi?

tuberkuloosi, joulumerkki, 1951Tuberkuloosi on tartuntatauti eli infektio. Taudin aiheuttaa Mycobacterium tuberculosis -bakteeri. Tuberkuloosi tarttuu ilman välityksellä ihmisestä toiseen.

Yleisimmin tuberkuloosi esiintyy keuhkoissa, jonne muodostuu tulehduspesäke. Siitä bakteerit voivat levitä veren tai imunesteen välityksellä muualle kehoon. Siksi tuberkuloosi voi esiintyä esimerkiksi imusolmukkeissa, luustossa, virtsa- ja sukuelimissä, keskushermostossa, iholla tai yleistyneenä infektiona. Tuberkuloosi on parannettavissa ja tuberkuloosin tutkimukset ja hoito ovat potilaalle ilmaisia.

Tuberkuloosi on edelleen yleinen sairaus suuressa osassa maailmaa. Siihen sairastuu vuosittain noin 10 miljoonaa ihmistä. Sairastuneista 1,5 miljoonaa kuolee. Tuberkuloosi on yleinen erityisesti kehittyvissä maissa. Taudin leviämistä lisäävät ahdas asuminen, aliravitsemus, HIV-epidemia ja huono terveydenhuolto. Tuberkuloosi leviää myös maissa, joiden perusrakenteet ovat kärsineet luonnonkatastrofeista, sodista tai yhteiskuntajärjestelmän murroksesta.

Suomessa tuberkuloosi oli vielä 1930-luvulla kansantauti, jota kutsuttiin keuhkotaudiksi. Silloin joka tunti kuoli yksi suomalainen tuberkuloosiin. Suomessa todetaan vuosittain alle 300 uutta tuberkuloositapausta. Sairastuneista noin puolet on ulkomaalaissyntyisiä. Suurimpia tuberkuloosin riskiryhmiä Suomessa ovat kantaväestöön kuuluvat ikäihmiset, suuren tuberkuloosin ilmaantuvuuden maista tulleet maahanmuuttajat sekä päihdeongelmaiset. Tuberkuloosi on edelleen vakavasti otettava sairaus.