Mikä on tuberkuloosi?

tuberkuloosi, joulumerkki, 1951, mikä on tuberkuloosiTuberkuloosi on tartuntatauti eli infektio. Taudin aiheuttaa Mycobacterium tuberculosis -bakteeri. Tuberkuloosi tarttuu ilman välityksellä ihmisestä toiseen.

Yleisimmin tuberkuloosi esiintyy keuhkoissa (keuhkotuberkuloosi), jonne muodostuu tulehduspesäke. Siitä bakteerit voivat levitä veren tai imunesteen välityksellä muualle kehoon. Siksi tuberkuloosi voi esiintyä esimerkiksi imusolmukkeissa, luustossa, virtsa- ja sukuelimissä, keskushermostossa, iholla tai yleistyneenä infektiona. Tuberkuloosi on parannettavissa. Tuberkuloosin tutkimukset ja hoito ovat potilaalle ilmaisia.

Tuberkuloosi on yleinen lähes koko Aasiassa, Afrikassa, Etelä- ja Keski-Amerikassa ja suuressa osassa Itä-Euroopan maita. Siihen sairastuu vuosittain noin 10 miljoonaa ihmistä. Sairastuneista noin 1,5 miljoonaa kuolee. Taudin leviämistä lisäävät ahdas asuminen, aliravitsemus, HIV-epidemia ja huono terveydenhuolto. Tuberkuloosi leviää myös maissa, joiden perusrakenteet ovat kärsineet luonnonkatastrofeista, sodista tai yhteiskuntajärjestelmän murroksesta.

Suomessa tuberkuloosi oli vielä 1930-luvulla kansantauti, jota kutsuttiin keuhkotaudiksi. Silloin joka tunti kuoli yksi suomalainen tuberkuloosiin. Suomessa todetaan vuosittain alle 250 uutta tuberkuloositapausta. Sairastuneista noin puolet on ulkomaalaissyntyisiä. Suurimpia tuberkuloosin riskiryhmiä Suomessa ovat ennen vuotta 1950 syntyneet, kantaväestöön kuuluvat ikäihmiset,  maahanmuuttajat maista, joissa tuberkuloosi on yleinen sekä päihdeongelmaiset. Tuberkuloosi on edelleen vakavasti otettava sairaus.