Tutkimukset

tutkimukset, tuberkuloosi, keuhkokuva, yskösnäyte

Keuhkotuberkuloosi paljastuu röntgenkuvan ja yskösnäytteen avulla.

Keuhkotuberkuloosi paljastuu röntgenkuvan ja yskösnäytteen avulla.

Keuhkotuberkuloosi havaitaan useimmiten keuhkojen röntgenkuvauksessa. Kuvaustoimenpide on turvallinen. Raskaana olevan tulisi kertoa tilastaan ennen kuvausta.

Potilaalta tutkitaan myös yskösnäytteitä. Yskösnäytteestä tehdään aina mykobakteerivärjäys, – viljely ja nukleiinihapon osoitustesti. Värjäyksestä ja nukleiinihapon osoitustestistä saadaan tulos muutamassa arkipäivässä. Tartuntariski on suuri, jos ysköksen värjäystutkimuksessa nähdään haponkestäviä tuberkuloosibakteereita. Nukleiinihapon osoitustestistä saadaan pikatietoa myös tuberkuloosibakteerin herkkyydestä rifampisiinille. Tuberkuloosiviljelyllä varmistetaan, että kyseessä on tuberkuloosia aiheuttava bakteeri. Tuberkuloosiviljelyn tulos tulee yleensä noin 2–8 viikossa. Tuberkuloosikannalle tehdään aina lääkeherkkyysmääritys ja genotyypitys.

Pieni lapsi nielee yskökset eikä pysty antamaan aikuisen tavoin yskösnäytteitä. Siksi lapsen keuhkotuberkuloosia tutkitaan nenämahaletkun kautta otetusta mahanestenäytteestä sairaalassa.

Joskus on tarpeen tähystää keuhkoputket tai tehdä tietokoneella keuhkojen kerroskuvaus (CT).

Kun tuberkuloosia tutkitaan muualta kuin keuhkoista, käytetään erilaisia kuvantamismenetelmiä. Lisäksi sairastuneesta elimestä pyritään saamaan kudos- tai märkänäyte.

Tutkimukset

Mihin pitää ottaa yhteyttä, jos epäilee sairastavansa tuberkuloosia?

Ota yhteyttä lähimpään terveyskeskukseen. Lääkäri arvioi tilanteesi ja määrää tarvittavat tutkimukset.

Missä tuberkuloosiin sairastunutta tutkitaan?

Tutkimuspaikka riippuu sairastuneen kunnosta ja oireiden laadusta. Keuhkokuva voidaan ottaa perusterveydenhuollossa, esimerkiksi terveyskeskuksessa. Yskösnäytteet voidaan kerätä kotona, kahtena perättäisenä päivänä (aamu-päivä-aamu).

Tuberkuloosin diagnoosi ja hoidon aloittaminen tehdään aina erikoissairaanhoidossa.

Alle 16-vuotiaita lapsia tutkitaan lastensairauksien poliklinikalla ja osastoilla. Aikuisia tutkitaan oireiden mukaisesti eri osastoilla. Esimerkiksi keuhkotuberkuloosia epäiltäessä tutkimukset tehdään keuhkosairauksien poliklinikalla tai osastolla. Korvalääkäri tutkii kaulan alueen imusolmuketuberkuloosiepäilyt.

Miksi tuberkuloosidiagnoosin selviäminen kestää joskus useita viikkoja tai kuukausia?

Tuberkuloosin taudinkuva on moninainen ja tauti on muuttunut Suomessa harvinaiseksi. Joukko muita sairauksia voi aiheuttaa samankaltaisia oireita ja siksi taudin epäily ei ole aina helppoa. Tuberkuloosia ei osata välttämättä epäillä ja tutkimukset voivat siksi viivästyä. Tuberkuloosibakteerin osoittaminen vaatii omat värjäys- ja viljelymenetelmät. Tuberkuloosiviljely on hidas, vastausta voi joutua odottamaan 2–8 viikkoa.

Joskus tuberkuloosidiagnoosi tehdään tautiin sopivan taudinkuvan ja kuvantamislöydösten perusteella ilman bakteerivarmistusta.