Tutkimukset

juippi

Keuhkotuberkuloosi paljastuu röntgenkuvan ja yskösnäytteen avulla.

Keuhkotuberkuloosi havaitaan useimmiten keuhkojen röntgenkuvauksessa. Kuvaustoimenpide on turvallinen. Raskaana olevan tulisi kertoa tilastaan ennen kuvausta.

Potilaalta tutkitaan myös yskösnäytteitä. Värjäystutkimuksella selvitetään, onko ysköksessä bakteereita ja onko potilas tartuttava. Tuberkuloosiviljelyllä varmistetaan, että kyseessä on tuberkuloosia aiheuttava bakteeri. Ysköksestä voidaan tehdä tarvittaessa myös tuberkuloosigeenin osoittamiseen perustuva pikatesti.

Pieni lapsi nielee yskökset eikä pysty antamaan aikuisen tavoin yskösnäytteitä. Siksi lapsen keuhkotuberkuloosia tutkitaan nenämahaletkun kautta otetusta mahanestenäytteestä sairaalassa.

Joskus on tarpeen tähystää keuhkoputket tai tehdä tietokoneella keuhkojen kerroskuvaus (CT).

Kun tuberkuloosia tutkitaan muualta kuin keuhkoista, käytetään erilaisia kuvantamismenetelmiä. Lisäksi sairastuneesta elimestä pyritään saamaan kudos- tai märkänäyte.

Tutkimukset

Mihin pitää ottaa yhteyttä, jos epäilee sairastavansa tuberkuloosia?

Ota yhteyttä lähimpään terveyskeskukseen. Lääkäri arvioi tilanteesi ja määrää tarvittavat tutkimukset.

Missä tuberkuloosiin sairastunutta tutkitaan?

Tutkimuspaikka riippuu sairastuneen kunnosta ja oireiden laadusta. Keuhkokuva voidaan ottaa perusterveydenhuollossa, esimerkiksi terveyskeskuksessa. Yskösnäytteet voidaan kerätä kotona kolmena perättäisenä aamuna.

Tuberkuloosin diagnoosi ja hoidon aloittaminen tehdään aina sairaalassa erikoissairaanhoidossa.

Alle 16-vuotiaita lapsia tutkitaan lastensairauksien poliklinikalla ja osastoilla. Aikuisia tutkitaan oireiden mukaisesti eri osastoilla. Esimerkiksi keuhkotuberkuloosia epäiltäessä tutkimukset tehdään keuhkosairauksien poliklinikalla tai osastolla. Korvalääkäri tutkii kaulan alueen imusolmuketuberkuloosiepäilyt.

Miksi tuberkuloosidiagnoosin selviäminen kestää joskus useita viikkoja tai kuukausia?

Tuberkuloosin taudinkuva on moninainen ja tauti on muuttunut Suomessa harvinaiseksi. Joukko muitasairauksia voi aiheuttaa samankaltaisia oireita ja siksi taudin epäily ei ole aina helppoa. Tuberkuloosia ei osata välttämättä epäillä ja tutkimukset voivat siksi viivästyä. Tuberkuloosibakteerin osoittaminen vaatii omat värjäys- ja viljelymenetelmät. Jos tuberkuloosibakteeri ei näy värjäyksessä, täytyy odottaa jopa neljä viikkoa viljelyvastausta.

Joskus tuberkuloosidiagnoosi tehdään tautiin sopivan taudinkuvan ja kuvantamislöydösten perusteella ilman bakteerivarmistusta.