Jos sairastat keuhkotuberkuloosia, se voi tarttua muihin. Sen vuoksi sinua hoidetaan alkuvaiheessa erityisessä huoneessa sairaalassa. Huoneessa on muusta osastosta erillinen ilmastointi ja huoneeseen luodaan alipaine. Tällä tavalla estetään tartunnan leviäminen sairaalassa muihin potilaisiin ja hoitohenkilökuntaan.
Jos yskösten tuberkuloosivärjäyksessä nähdään tuberkuloosibakteereita tai keuhkokuvassasi on nähty ontelomuodostus, jatketaan hoitoasi alipaineistetussa huoneessa. Jos yskösten tuberkuloosivärjäyksessä ei nähdä tuberkuloosibakteereita eikä keuhkokuvassa ole ontelomuodostusta, eristystä voidaan jatkaa tavallisessa potilashuoneessa.
Eristysaikana olet yhden hengen huoneessa etkä voi poistua huoneesta ilman lupaa. Huoneessa on WC ja suihku, puhelin ja televisio. Ruoka ja lääkkeet tuodaan huoneeseen. Voit myös tuoda henkilökohtaisia tavaroita kuten lehtiä ja kirjoja tai kannettavan tietokoneen huoneeseesi.
Sinua hoitava henkilökunta käyttää erityisiä hengityksensuojaimia. Terveet aikuiset voivat vierailla luonasi, mutta heidän tulee noudattaa hoitohenkilökunnan antamia ohjeita ja käyttää myös hengityksensuojaimia. Hoidon alkuvaiheessa suositellaan vain lyhytkestoisia vierailuja. Jos mahdollista voit olla yhteydessä lähiomaisiin ja ystäviin puhelimitse tai internetin kautta.
Alle 5-vuotiaat lapset ja aikuiset, joilla on heikentynyt puolustuskyky eivät saa vierailla eristysvaiheessa luonasi. Jos sinulla on lääkkeille vastustuskykyinen tuberkuloosi, ovat myös alle 16-vuotiaiden henkilöiden vierailut kielletty.
Tehokas lääkehoito poistaa tartuntavaaran yleensä muutamassa viikossa, mutta joskus siihen menee pidempi aika. Eristyksen lopettamisesta päättää hoitava lääkäri tilanteesi mukaisesti.
Sinulla on oikeus saada eristyksen ajalta koituneesta ansionmenetyksestä tartuntatautipäivärahaa, jos olet Suomessa sairausvakuutettu ja käyt työssä vakituisesti tai ajoittain. Sinä tai työnantajasi voitte hakea Kelalta tartuntatautipäivärahaa tartuntataudeista vastaavan lääkärin allekirjoittamalla SvA-todistuksella.
Yskiessä ilmaan voi päästä tuberkuloosibakteereita. Kun yskit, peitä kertakäyttönenäliinalla suusi ja nenäsi tiiviisti. Laita nenäliina käytön jälkeen roskiin. Jos joudut poistumaan huoneestasi eristysaikana, käytä suu-nenänsuojusta ja yski tiiviisti olkavartta vasten. Näin voit ehkäistä bakteerien leviämisen.
Apua/Eristyshoito
Voidaanko eristykseen pakottaa?
Kyllä voidaan. Tartuntatautilain mukaan pakkohoitopäätös voidaan tehdä kahdeksi kuukaudeksi kerrallaan.
Milloin pakkoeristystä käytetään?
Pakkoeristystä joudutaan käyttämään esimerkiksi silloin, kun potilas sairastaa tartuttavaa tuberkuloosia ja hän on toistuvasti keskeyttänyt hoidon.