Ramadan ja tuberkuloosi

Etusivu » Apua » Ramadan ja tuberkuloosi

Ramadan pitää sisällään mm. ruoasta ja juomasta pidättäytymistä. Paastoaminen kuuluu terveille murrosiän ohittaneille muslimeille.

Voinko paastota tuberkuloosihoidon aikana?

Tuberkuloosihoidon aikana ei voi paastota. Tuberkuloosilääkkeet tulee ottaa säännöllisesti valvottuna lääkehoitona. Joitakin tuberkuloosilääkkeitä ei voi ottaa tyhjään vatsaan, koska se haittaa lääkkeiden imeytymistä ja heikentää niiden tehoa. Lääkkeiden ottamatta jättäminen vaarantaa tuberkuloosin hoidon ja lisää riskiä taudin vaikeutumiseen ja lääkkeiden tehon menetykseen, ja tämän vuoksi ei voi paastota tuberkuloosihoidon aikana. Paaston voi korvata myöhemmin.

Kuinka voin korvata paaston ja kuinka tämä korvaus tehdään?

Koska paastoaminen on osa uskon pilaria, on menetettyjen ramadanpäivien korvaaminen tehtävä uskonnon vaatimusten mukaisesti. Menetetyt ja korvattavat päivät ovat tasa-arvoisia. Toisin sanoen, jos on menettänyt X määrän päiviä, korvataan saman verran päiviä.

Mikäli korvausta ei voi tehdä paastoamalla ja terveydentila ei mahdollista tätä edes pimeimpinä kuukausina (jolloin aurinko nousee myöhään ja laskee aikaisin), voidaan korvaus tehdä mm. ruokkimalla vähävaraisia menetettyjen päivien verran.

Tulostettavat ohjeet eri kielillä:

Suomi: Ramadan ja tuberkuloosihoito

Englanti: Ramadan and TB treatment

Arabia: رمضان وعلاج السل

Somali: Ramadaanka iyo daryeelka qaaxada (tiibishada)

Dari: ماه رمضان و درمان سل