Eristyshoito

  • Eristysaikana olet yhden hengen huoneessa ja liikkumistasi rajoitetaan. Viihtyvyydestäsi kuitenkin huolehditaan.
  • Eristyshuoneessa on WC ja suihku, puhelin ja televisio.
  • Terveet aikuiset voivat vierailla luonasi
  • Kun tauti ei enää tartuta, eristys puretaan.

Jos sairastat keuhkotuberkuloosia, se voi tarttua muihin. Sen vuoksi sinua hoidetaan alkuvaiheessa ilmaeristyshuoneessa sairaalassa. Eristyksen tarkoituksena on estää tartunnan leviäminen sairaalassa muihin potilaisiin ja hoitohenkilökuntaan.

Tehokas lääkehoito poistaa tartuntavaaran yleensä muutamassa viikossa. Tämän ajan olet eristyshoidossa. Tapauskohtaisesti voidaan eristystä joutua jatkamaan pidempään.

Eristysaikana olet yhden hengen huoneessa etkä voi poistua huoneesta ilman lupaa. Eristyshuoneessa on WC ja suihku, puhelin ja televisio. Ruoka ja lääkkeet tuodaan huoneeseen. Voit myös tuoda henkilökohtaisia tavaroita kuten lehtiä ja kirjoja huoneeseesi.

tuberkuloosi, hengityksensuojain, FFP3, respiraattoriSinua hoitava henkilökunta käyttää erityisiä hengityssuojaimia. Terveet aikuiset voivat vierailla luonasi, mutta heidän tulee noudattaa hoitohenkilökunnan antamia ohjeita ja käyttää samanlaisia suojaimia. Hoidon alkuvaiheessa suositellaan vain lyhytkestoisia vierailuja. Jos mahdollista voit olla yhteydessä lähiomaisiin ja ystäviin puhelimitse tai Internetin kautta.

 

Alle 5-vuotiaat lapset ja aikuiset, joilla on heikentynyt puolustuskyky eivät saa vierailla eristysvaiheessa luonasi. Jos sinulla on lääkkeille vastustuskykyinen tuberkuloosi, ovat myös alle 16-vuotiaiden henkilöiden vierailut kielletty.

kuvitus_10 Yskiessä ilmaan voi päästä TB bakteereita. Kun yskit, peitä kertakäyttönenäliinalla suusi ja nenäsi tiiviisti. Laita nenäliina käytön jälkeen roskiin. Jos joudut poistumaan huoneestasi eristysaikana, käytä suu-nenänsuojusta ja yski tiiviisti olkavartta vasten. Näin voit ehkäistä bakteerien leviämisen.

Apua/Eristyshoito

Voidaanko eristykseen pakottaa?

Kyllä voidaan. Tartuntatautilain mukaan pakkohoitopäätös voidaan tehdä kahdeksi kuukaudeksi kerrallaan.

Milloin pakkoeristystä käytetään?

Pakkoeristystä joudutaan käyttämään esimerkiksi silloin, kun potilas sairastaa tartuttavaa tuberkuloosia ja hän on toistuvasti keskeyttänyt hoidon.