Terveyspalvelut

Etusivu » Apua » Terveyspalvelut  
 
Jos epäilet sairastavasi tuberkuloosia, ota yhteys

 • omalle terveysasemallesi
 • työterveyshuoltoon
 • asuinpaikkasi terveyskeskukseen tai opiskelijaterveydenhuoltoon (opiskelija)
 • vastaanottokeskuksen terveydenhoitajan vastaanotolle (turvapaikanhakija)

Terveysaseman tulisi antaa sinulle 1-2 päivän sisällä aika terveydenhoitajan tai lääkärin vastaanotolle tai antaa ohjeet, jos toimitaan toisin.

Tuberkuloosiselvittelyt aloitetaan kysymällä oireistasi ja mahdollisista tuberkuloosille altistavista riskitekijöistäsi. Sinulta kysytään, oletko aiemmin sairastanut tuberkuloosin tai tiedätkö altistuneesi tuberkuloosille. Tuberkuloosia epäiltäessä kuvataan aina keuhkot  ja tehdään yskösten tuberkuloosivärjäys ja -viljely. Lisäksi lääkäri tutkii sinut.

Nämä perustutkimukset tuberkuloosin toteamiseksi tehdään aikuisille yleensä terveysasemalla. Riippuen sairastuneen kunnosta ja oireiden laadusta tutkimuspaikka voi olla myös erikoissairaanhoidossa sairaalassa.

Jos sinulla todetaan tuberkuloosi tai sitä epäillään vahvasti, sinut lähetetään mahdollisimman pian sairaalaan jatkotutkimuksiin ja hoitoon.  Jos epäillään, että voit tartuttaa muita, paikka sairaalasta pyritään saamaan kiireellisesti (parin päivän sisällä). Muussa tapauksessa pääsy sairaalaan voi kestää pitempään.

Sairaalassa sinut sijoitetaan aluksi eristyshuoneeseen, jotta et tartuttaisi muita. Huoneessa on muusta osastosta erillinen ilmanvaihto ja huoneeseen luodaan alipaine. Sairaalassa tehdään jatkotutkimuksia tilanteen mukaan.

Tuberkuloosin lääkehoito aloitetaan sairaalassa ja sitä jatketaan kotoa käsin valvotusti. Vaikka terveyskeskus yleensä huolehtii lääkehoidon järjestämisestä käytännössä, hoitava lääkärisi erikoissairaanhoidossa päättää ja vastaa hoidostasi koko sen keston ajan. Tarkastuskäynnit sairaalan poliklinikalla ovat 1-2 kuukauden välein.

Lasten tuberkuloosin toteaminen on vaativaa. Lapsi voi sairastuttuaan mennä nopeasti huonoon kuntoon. Tästä syystä kaikki tutkimukset alle 16-vuotiaille tehdään lastenklinikalla sairaalassa.

Tuberkuloosin hoidossa käytettävät lääkkeet, sairaalahoito ja seurantakäynnit ovat sinulle maksuttomia. Hoidon ajan saat tukea ja tietoa hoidostasi sinua hoitavalta henkilökunnalta. Sairaalan sosiaalityöntekijältä saat tietoa sosiaaliturvaan liittyvistä asioista. Lisäksi sinulla on mahdollisuus vertaistukeen.

Perustutkimukset

 1. esitietojen keruu haastattelemalla
 2. lääkärin suorittama potilaan tutkiminen
 3. keuhkojen röntgenkuvaus
 4. yskösten tuberkuloosivärjäys ja -viljely, tuberkuloosibakteerin nukleiinihapon osoitus

Jatkotutkimukset (tehdään tarvittaessa)

 • verikokeet
 • keuhkoputken tähystys
 • koepalojen otto
 • vaativat kuvantamistutkimukset kuten keuhkojen viipalekuvaus ja magneettikuvaus