Tuberkuloosi ja hiv

Etusivu » Perustiedot » Tuberkuloosi ja hiv  
 
Turvapaikanhakijoiden osiossa kerrotaan lisää tuberkuloosista ja hivistä.

Red ribbon, World Aids Day, hiv, tuberkuloosi

Lue lisää hivistä Hivpointin sivuilta

 

Tuberkuloosi ja HIV

Vaikuttaako HIV-positiivisuus tuberkuloosin hoitoon?

Tuberkuloosin lääkehoitosuositukset ovat samanlaiset, mutta hoito suunnitellaan huolellisesti yhteensopivaksi HIV-infektion viruslääkityksen kanssa. Jos HIV-infektio todetaan tuberkuloositaudin kanssa samanaikaisesti, käynnistetään aina ensin tuberkuloosilääkitys.

 

Miten hiv-tartunta vaikuttaa tuberkuloosiin sairastumiseen?

Hoitamaton hiv-infektio lisää tuberkuloosiin sairastumisriskiä huomattavasti.  Hiv-positiivisella henkilöllä, jolla ei ole tehokasta hiv-lääkehoitoa, on noin 30-kertainen riski sairastua tuberkuloosiin tartunnan saatuaan.

AIDS-vaiheessa olevalla henkilöllä sairastumisriski on noin 100-kertainen. Jos hiv-infektioon on käytössä tehokas lääkehoito, jolla virusmäärät ovat painuneet mittaamattomiin, palautuu sairastumisriski samalle tasolle kuin hiv-negatiivisella henkilöllä.

Onko hiv-positiivisen tuberkuloosi samanlainen kuin muiden?

Hiv-positiivisilla esiintyy enemmän keuhkojen ulkopuolista tuberkuloosia kuin hiv-negatiivisilla. Jos hoitamaton hiv-infektio on edennyt AIDS-vaiheeseen, voi tuberkuloosi ilmaantua yleistyneenä, nopeasti etenevänä tautimuotona. Keuhkotuberkuloosin kuvantamislöydökset voivat olla vähäiset tai jopa puuttua kokonaan, vaikka yskösvärjäyksessä nähtäisiin haponkestäviä tuberkuloosibakteereita.

Miten hiv-infektion mahdollisuus otetaan huomioon?

Jokaiselta tuberkuloosipotilaalta otetaan potilaan suostumuksella verikoe, jossa selviää hiv-infektion mahdollisuus. Toisaalta uuden hiv-potilaan alkutarkastukseen kuuluu tuberkuloositartunnan mahdollisuuden arviointi.