Hiv ja tuberkuloosi

Hiv on sairaus, joka alentaa ihmisen vastustuskykyä ja johtaa hoitamattomana aidsiin. Sinun on tärkeä tietää, onko sinulla hiv, koska lääkityksellä voit estää sen etenemisen aidsiksi. Tieto saadaan verikokeella. Hiv-testissä voi käydä esimerkiksi Hivpointissa, jossa testaus on maksutonta ja testi tehdään nimettömänä. Testi ja varhainen diagnoosi ovat paras alku tehokkaalle hoidolle, huolenpidolle ja tuelle.

Jos sinulla on hoitamaton hiv-tartunta, sairastut helpommin myös tuberkuloosiin. Hiv-lääkitys parantaa vastustuskykyäsi ja vähentää siten myös mahdollisuutta sairastua tuberkuloosiin.

Lääkehoitoon sitoutuneella hiv-positiivisella tuberkuloosin oireet ovat samanlaisia kuin ihmisellä, jolla ei ole hiv-tartuntaa. Nämä oireet voivat olla kuume, limainen tai verinen yskä ja laihtuminen.

Ilman hoitoa hiv etenee ja silloin myös tuberkuloosin oireet voivat olla erilaisia kuten yleiskunnon lasku, laihtuminen ja kuumeilu. Tuberkuloosi voi silloin esiintyä useammin myös keuhkojen ulkopuolella, kuten imusolmukkeissa tai luustossa. Jos hoitamaton hiv etenee aidsiin, tuberkuloosi etenee nopeasti ja voi johtaa kuolemaan.

Jos sinulla on hiv ja sairastut tuberkuloosiin, sinua hoidetaan sekä hiv-lääkityksellä että tuberkuloosilääkkeillä. Tuberkuloosi saadaan parannettua, hiv-lääkitystä jatkat koko ikäsi. Hiv-positiivisen tuberkuloosihoito kestää tavallista kauemmin.

Lisätietoa hivistä : hivpoint.fi

Palaa

Materiaali on tuotettu osana TIE-hanketta. Euroopan pakolaisrahasto osallistuu TIE-hankkeen rahoittamiseen.

Euroopan pakolaisrahaston logo