Tuberkuloosin hoito

Tuberkuloosi on sairaus, joka parannetaan lääkkeillä. Tuberkuloosibakteerien tappamiseen menee pitkä aika. Siksi lääkehoito kestää vähintään puoli vuotta. Hoito aloitetaan sairaalassa ja sitä jatketaan kotona.

Sinulla on oikeus saada tukea ja ohjausta koko lääkehoidon ajan. Kysy rohkeasti sinua hoitavilta työntekijöiltä asioista, jotka askarruttavat sinua.  Noudata sinulle annettuja ohjeita. Niin voit itse edistää paranemistasi.

Lääkehoito aloitetaan sairaalassa

image001

On mahdollista, että tautisi on tartuttava. Siksi sinua hoidetaan aluksi eristyshuoneessa sairaalassa.  Sen jälkeen hoitoasi jatketaan kotona.

Hoidon aikana saat samanaikaisesti useaa eri lääkettä. Näin pystytään paremmin tappamaan kaikki tuberkuloosibakteerit.  Henkilökunta seuraa, että lääkkeet vaikuttavat ja alat voida paremmin. Joskus lääkkeistä tulee haittavaikutuksia tai jokin lääke ei sovi sinulle. Lääkärisi löytää tilanteeseen sopivan ratkaisun.  Vointiasi seurataan myös erilaisilla tutkimuksilla.

Ennen kotiin lähtöä, sinun kanssasi sovitaan siitä, miten saat lääkkeet sairaalasta lähtösi jälkeen. Lääkkeen otto voi tapahtua vastaanottokeskuksessa, sairaalan poliklinikalla, terveysasemalla, koulussa tai kotona.

Millaista eristyshuoneessa on?

image011

Olet yhden hengen huoneessa. Et voi poistua huoneesta ilman lupaa. Eristyshuoneessa on WC ja suihku, puhelin, televisio ja Internet-yhteys. Ruoka ja lääkkeet tuodaan huoneeseen. Jotta viihtyisit paremmin eikä aikasi kävisi pitkäksi, pidä yhteyttä lähiomaisiin ja ystäviin puhelimitse ja netin kautta. Voit myös tuoda henkilökohtaisia tavaroitasi esimerkiksi kirjoja ja, lehtiä mukaasi. Ystäväsi ja sukulaisesi voivat vierailla luonasi.

Heidän tulee noudattaa hoitohenkilökunnan antamia ohjeita. Lapset eivät voi tulla vierailulle.

Yskiessäsi ilmaan leviää tuberkuloosibakteereita. Sinua hoitavat työntekijät käyttävät hengityksensuojaimia, jotta eivät hengittäisi näitä bakteereita keuhkoihinsa ja saisi tartuntaa. Yskiessäsi ja aivastaessasi peitä kertakäyttönenäliinalla suusi ja nenäsi. Heitä nenäliina sen jälkeen roskiin. Kun huoneeseesi tulee toinen henkilö, käytä suu-nenäsuojusta.

Hoito vastaanottokeskuksessa tai kotona

image02

Yleensä tunnet olosi paremmaksi muutaman viikon hoidon jälkeen. Alat parantua. Elimistössäsi on kuitenkin vielä eläviä tuberkuloosibakteereja. Vaikka sinulla ei enää olisikaan oireita, on tärkeää, että jatkat lääkkeiden syöntiä, kunnes kaikki bakteerit on tapettu. Älä muuta tai keskeytä hoitoa. Jos sinulla on ongelmia, keskustele hoitajasi kanssa. Ongelmat voidaan ratkaista yhdessä.

Paranet ainoastaan ottamalla kaikki sinulle määrätyt lääkkeet säännöllisesti. Joskus lääkkeistä voi tulla huono olo tai niiden ottaminen voi unohtua. Siksi hoitaja tai muu työntekijä antaa sinulle lääkkeet ja katsoo, kun nielet ne. Samalla hän vastaa kysymyksiisi, seuraa vointiasi sekä lääkkeiden mahdollisia sivuvaikutuksia. Pienille lapsille vanhemmat voivat antaa lääkkeet ammattihenkilön avustamana.

Hoidon seuranta

Paranemistasi seurataan huolellisesti sairaalan poliklinikalla 1-2 kuukauden välein hoidon ajan. Seurantakäynneillä otetaan yleensä keuhkojen röntgenkuva ja verikoe sekä tutkitaan ysköslimaa. Tällöin sinulla on mahdollisuus myös esittää lääkärille kysymyksiä.

Palaa

Materiaali on tuotettu osana TIE-hanketta. Euroopan pakolaisrahasto osallistuu TIE-hankkeen rahoittamiseen.

Euroopan pakolaisrahaston logo