Miten tartuttava tuberkuloosi vaikuttaa sinuun tai läheisiisi?

Jos sinä tai joku perheestäsi tai läheisistäsi on sairastunut keuhkotuberkuloosiin, muut voivat saada tartunnan. Tauti tarttuu ennen kuin sairastuneelle on aloitettu lääkitys ja vielä vähän aikaa hoidon alussa. Samassa taloudessa asuvat saavat helpoimmin tartunnan. Kaikki tartunnan saaneet eivät kuitenkaan sairastu tuberkuloosiin. Herkimmin sairastuvat pienet lapset, nuoret aikuiset, iäkkäät ja sellaiset ihmiset, joiden vastustuskyky tartuntatauteja vastaan on heikentynyt.

Miten sairastuneen läheisiä tutkitaan?

image002

Jos sinulla tai perheenjäsenelläsi on todettu tartuttava tuberkuloosi, läheiset kuten perheenjäsenet, ystävät ja koulukaverit kutsutaan tutkimuksiin terveyskeskukseen. Tutkimuksissa selvitetään, sairastaako joku muukin tuberkuloosia tai onko joku saanut tartunnan.

Miten tutkimukset toteutetaan?

Hoitaja haastattelee tutkittavat. Heille tehdään lääkärintarkastus ja keuhkojen röntgenkuvaus. Kaikki saavat tietoa tuberkuloosista ja ohjeet, minne ottaa yhteyttä, jos epäilee itsellään tuberkuloosin oireita. Sairastuneet lähetetään hoitoon. Muiden aikuisten vointia seurataan ottamalla keuhkojen röntgenkuva yleensä vuoden kuluttua.

Lapset lähetetään välittömästi sairaalan lastenpoliklinikalle, jossa tutkitaan onko joku lapsista sairastunut. Lisäksi selvitetään ihotestillä ja verikokeella onko joku heistä saanut vain tartunnan. Sairastuneille aloitetaan heti hoito. Tartunnan saaneille lapsille annetaan sairastumista ehkäisevä kevyempi lääkehoito.

Palaa

Materiaali on tuotettu osana TIE-hanketta. Euroopan pakolaisrahasto osallistuu TIE-hankkeen rahoittamiseen.

Euroopan pakolaisrahaston logo