Mistä voit saada tuberkuloosin?

saadaTuberkuloosin aiheuttaa bakteeri. Tuberkuloosi leviää ilman kautta ihmisestä toiseen. Sairas voi levittää bakteereja ilmaan, kun hän yskii, puhuu tai aivastaa. Jos olet pitkään samoissa tiloissa, voit hengittää bakteereja omiin keuhkoihisi.

Saat helpommin tuberkuloosin, jos olet huonokuntoinen, ravinnon puutteesta laihtunut tai sinulla on HIV.

Tuberkuloosiin sairastuminen ei ole sinun syysi. Tuberkuloosi ei aiheudu pahoista voimista, tekemistäsi pahoista teoista eikä se ole periytyvä sairaus.

Mistä voit saada tuberkuloosin

Voinko saada tuberkuloosin nukkumalla sängyssä, jossa tuberkuloosia sairastava on aiemmin nukkunut?

Et voi, jollei hän edelleen nuku samassa huoneessa. Bakteerit eivät lähde ilmaan vuodevaatteista etkä voi hengittää niitä keuhkoihisi.

Voinko saada tuberkuloosin istumalla bussissa, jossa joku lähelläsi yskii?

Voit matkustaa rauhassa julkisissa kulkuvälineissä. Sairaan lähellä pitää yleensä olla useita tunteja saadakseen tartunnan. Sinun kannattaa kuitenkin siirtyä kauemmas yskijästä ja pestä kätesi kun olet lähtenyt bussista. Yskijällä voi olla myös flunssa, joka tarttuu helposti.

Voinko saada tuberkuloosin jos luokseni tulee asumaan sukulainen, jolla on paha yskä?

Kyllä voit, jos hänellä on tuberkuloosi. Jos sukulaisesi yskii pitkään, vie hänet tutkimuksiin, jotta yskän syy selviää.

Voinko saada tuberkuloosin olemalla seksuaalisessa kanssakäymisessä?

  • Et voi saada tuberkuloosia seksin tai suutelun kautta. Kumppanillasi voi kuitenkin olla tuberkuloosi, jos hän on yskinyt pitkään. Jos olet hänen kanssaan pidemmän ajan yhdessä, voit saada tartunnan.
  • Jos kumppanillasi hoidetaan tuberkuloosia, voit harrastaa seksiä hänen kanssaan. Hoidossa oleva tuberkuloosi ei tartu.

Palaa

Materiaali on tuotettu osana TIE-hanketta. Euroopan pakolaisrahasto osallistuu TIE-hankkeen rahoittamiseen.

Euroopan pakolaisrahaston logo