Tutkimukset

Etusivu » Perustiedot » Tutkimukset  
 
tutkimukset, tuberkuloosi, keuhkokuva, yskösnäyte

Keuhkotuberkuloosi paljastuu röntgenkuvan ja yskösnäytteen avulla.

Keuhkotuberkuloosi paljastuu röntgenkuvan ja yskösnäytteen avulla.

Keuhkotuberkuloosi havaitaan useimmiten keuhkojen röntgenkuvauksessa. Kuvaustoimenpide on turvallinen. Raskaana olevan tulisi kertoa tilastaan ennen kuvausta.

Potilaalta tutkitaan myös yskösnäytteitä. Yskösnäytteestä tehdään aina mykobakteerivärjäys, – viljely ja nukleiinihapon osoitustesti. Värjäyksestä ja nukleiinihapon osoitustestistä saadaan tulos muutamassa arkipäivässä. Tartuntariski on suuri, jos ysköksen värjäystutkimuksessa nähdään haponkestäviä tuberkuloosibakteereita. Nukleiinihapon osoitustestistä saadaan pikatietoa myös tuberkuloosibakteerin herkkyydestä rifampisiinille. Tuberkuloosiviljelyllä varmistetaan, että kyseessä on tuberkuloosia aiheuttava bakteeri. Tuberkuloosiviljelyn tulos tulee yleensä noin 2–8 viikossa. Tuberkuloosikannalle tehdään aina lääkeherkkyysmääritys ja genotyypitys.

Pieni lapsi nielee yskökset eikä pysty antamaan aikuisen tavoin yskösnäytteitä. Siksi lapsen keuhkotuberkuloosia tutkitaan nenämahaletkun kautta otetusta mahanestenäytteestä sairaalassa.

Joskus on tarpeen tähystää keuhkoputket tai tehdä tietokoneella keuhkojen kerroskuvaus (CT).

Kun tuberkuloosia tutkitaan muualta kuin keuhkoista, käytetään erilaisia kuvantamismenetelmiä. Lisäksi sairastuneesta elimestä pyritään saamaan kudos- tai märkänäyte.

Tutkimukset

Missä tehdään pääkaupunkiseudulla tuberkuloositestiä? Tarvittaisiin vaihto-oppilasvuotta varten todistus? Kenen puoleen voin kääntyä?

Eri maiden, USA:ssa myös eri osavaltioiden ja oppilaitosten vaatimukset vaihtelevat koskien tuberkuloositestejä. Kannattaa ensin tarkistaa, millaista testausta kohdemaan kyseinen oppilaitos vaatii. Lisäksi kannattaa selvittää minkälaisen lomakkeen lausuntoa pyytävä taho haluaa ja ottaa mukaan sitä koskevat kirjalliset ohjeet. Suomessa on vähän tuberkuloosia, joten on mahdollista, että oppilaitos tyytyy lääkärin tekemään terveystarkastukseen, tuberkuloosiriskitietojen kartoituksen haastattelemalla ja keuhkokuvaukseen.

Jos vaatimuksessa puhutaan tuberkuloositesteistä, pitää tarkistaa, tarkoitetaanko ihotestiä vai veritestiä. Ihotestin (Mantoux-testi, tuberkuliinitesti) saa ainakin pääkaupunkiseudulla yksityisiltä matkailu- tai rokotusklinikoilta (Terveystalo, Aava, Mehiläinen). Ihotesti vaatii kaksi käyntikertaa. Ensimmäisellä käynnillä testiaine pistetään ihoon ja toisella käynnillä tulos luetaan. Ihotestin tulos voi olla positiivinen aiemmin saadun BCG-rokotuksen takia, Siksi lääkärin täytyy antaa myös lausunto testituloksen tulkinnasta.Veritesti (B-TbIFNg) on uudempi tutkimusmenetelmä, jota tehdään esimerkiksi HUSLabissa. Yksityislääkäri voi tehdä lähetteen verikokeeseen, mutta vastauksen tulkinta voi vaatia erikoislääkärin apua.

Mihin pitää ottaa yhteyttä, jos epäilee sairastavansa tuberkuloosia?

Ota yhteyttä lähimpään terveyskeskukseen. Lääkäri arvioi tilanteesi ja määrää tarvittavat tutkimukset.

Missä tuberkuloosiin sairastunutta tutkitaan?

Tutkimuspaikka riippuu sairastuneen kunnosta ja oireiden laadusta. Keuhkokuva voidaan ottaa perusterveydenhuollossa, esimerkiksi terveyskeskuksessa. Yskösnäytteet voidaan kerätä kotona, kahtena perättäisenä päivänä (aamu-päivä-aamu).

Tuberkuloosin diagnoosi ja hoidon aloittaminen tehdään aina erikoissairaanhoidossa.

Alle 16-vuotiaita lapsia tutkitaan lastensairauksien poliklinikalla ja osastoilla. Aikuisia tutkitaan oireiden mukaisesti eri osastoilla. Esimerkiksi keuhkotuberkuloosia epäiltäessä tutkimukset tehdään keuhkosairauksien poliklinikalla tai osastolla. Korvalääkäri tutkii kaulan alueen imusolmuketuberkuloosiepäilyt.

Miksi tuberkuloosidiagnoosin selviäminen kestää joskus useita viikkoja tai kuukausia?

Tuberkuloosin taudinkuva on moninainen ja tauti on muuttunut Suomessa harvinaiseksi. Joukko muita sairauksia voi aiheuttaa samankaltaisia oireita ja siksi taudin epäily ei ole aina helppoa. Tuberkuloosia ei osata välttämättä epäillä ja tutkimukset voivat siksi viivästyä. Tuberkuloosibakteerin osoittaminen vaatii omat värjäys- ja viljelymenetelmät. Tuberkuloosiviljely on hidas. Vastausta voi joutua odottamaan 2–8 viikkoa.

Joskus tuberkuloosidiagnoosi tehdään tautiin sopivan taudinkuvan ja kuvantamislöydösten perusteella ilman bakteerivarmistusta.