Tuberkuloosirokotus

Etusivu » Perustiedot » Tuberkuloosirokotus

tuberkuloosirokotus, tuberkuloosirokote

Tuberkuloosirokotus suojaa imeväisiä ja pieniä lapsia tuberkuloosin vakavilta tautimuodoilta.

BCG (Bacillus Calmette-Guérin)-rokote sisältää eläviä, taudinaiheuttamiskyvyltään heikennettyjä Bacillus Calmette-Guérin -bakteereita. Rokote ei suojaa tartunnalta, mutta ehkäisee sairastumista. BCG-rokotteen tarkoitus on taudille alttiiden imeväisten ja pienten lasten suojaaminen tuberkuloosin vakavilta tautimuodoilta. Sellaisia ovat muun muassa tuberkuloottinen aivokalvontulehdus ja yleistynyt tuberkuloosi. Rokotteen antama suojateho keuhkotuberkuloosia vastaan on eri tutkimuksissa vaihdellut. Suoja vähenee ajan kuluessa, mutta osittainen suoja saattaa kestää kymmeniä vuosia.

Aikaisemmin BCG-rokote (kalmetointi) annettiin kaikille lapsille Suomessa. Vuodesta 2006 lähtien rokote on annettu vain lapsille, joilla katsotaan olevan lisääntynyt riski saada tuberkuloositartunta ja sairastua. Syynä rokotusmuutokseen oli tuberkuloositapausten väheneminen Suomessa.

Yleensä rokote annetaan vastasyntyneille. Yli 7 vuoden ikäisiä lapsia ei rokoteta. Rokotuksen tarpeesta päättää lääkäri. Tuberkuloosirokotus on maksuton. Lue lisää aiheesta THL:n sivuilta.

Lapsena saatu BCG-rokotus ei suojaa aikuisväestöä.

Tuberkuloosiin kehitetään maailmalla uusia, turvallisempia ja parempia rokotteita.