Miten suojaat lastasi tuberkuloosilta?

Lapsen vastustuskyky ei ole vielä kehittynyt. Pienet lapset, erityisesti alle 5-vuotiaat, voivat sairastua helposti tuberkuloosiin. Lapsen tuberkuloosi on erilainen kuin aikuisten. Oireet voivat olla vähäisiä. Sairastunut lapsi voi yskiä, olla sairaan oloinen ja kasvu voi hidastua. Lapsi voi kuitenkin mennä huonoon kuntoon nopeasti ja tauti olla hengenvaarallinen.

Jos epäilet lapsellasi tuberkuloosia, vie lapsesi heti tutkimuksiin. Lapsen tuberkuloosi voidaan parantaa oikealla lääkehoidolla. On tärkeää selvittää keneltä lapsi on saanut tuberkuloosin. Tämä ihminen tarvitsee hoitoa, jotta hän paranisi eikä enää levittäisi tautia.

Jos perheessäsi tai tuttavissasi joku on sairastunut tuberkuloosiin, kaikki pienet lapset pitää tutkia nopeasti.

Jos lapsellasi on vain tuberkuloositartunta, mutta ei itse tautia, hänelle annetaan sairastumista ehkäisevä kevyempi lääkehoito.

Tuberkuloosirokotus

Tuberkuloosirokotus suojaa pikkulapsia taudin vakavilta muodoilta. Lapsena saatu rokotus ei suojaa aikuisia tuberkuloosilta.

Suomessa rokotus annetaan vain niille lapsille, jotka ovat vaarassa sairastua tuberkuloosiin. Vastaanottokeskuksen toimesta arvioidaan tarvitseeko lapsesi rokotusta. Aikaisemmin rokotettua lasta ei rokoteta uudelleen. Rokotuksesta jää pistoskohtaan arpi. Arven perusteella voidaan todeta onko lapsi saanut rokotuksen. Jos arpea ei löydy, lapsestasi otetaan verikoe. Sen perusteella lääkäri päättää tarvitaanko rokotusta.

Jos lapsesi syntyy Suomessa, tuberkuloosirokotus annetaan vastasyntyneelle. Saat lisätietoa rokotuksesta äitiysneuvolasta.

Palaa

Materiaali on tuotettu osana TIE-hanketta. Euroopan pakolaisrahasto osallistuu TIE-hankkeen rahoittamiseen.

Euroopan pakolaisrahaston logo