Kysymyksiä lasten ja nuorten tuberkuloosista

Etusivu » Kysymyksiä » Kysymyksiä lasten ja nuorten tuberkuloosista  
 
Näet vastauksen kysymykseen painamalla kysymystä hiiren vasemmalla näppäimellä.

Voit katsoa myös videon, jolla lasten infektiolääkäri Eeva Salo kertoo lapsen tuberkuloosista.

Lasten tuberkuloosi

Minkälaisia pienen lapsen tuberkuloosin oireet voivat olla?

Tuberkuloosibakteeri voi aiheuttaa lapsella taudin keuhkoissa tai muualla kehossa kuten imusolmukkeissa, vatsan alueella tai luustossa. Tauti voi myös levitä koko kehoon ja aivoihin. Taudin oireet riippuvat siitä, missä kehon osassa tauti on sekä lapsen iästä.

Vauvan ja alle 5-vuotiaan pikkulapsen tuberkuloosin oireet voivat olla vähäisiä. Lapsella voi olla yskää, lapsi voi olla sairaan oloinen, kuumeilla ja kasvu voi hidastua. Lapsen paino voi laskea tai se ei kehity normaalisti. Lapsi voi olla väsynyt eikä jaksa leikkiä ja olla yhtä aktiivinen kuin normaalisti. Pienen lapsen tuberkuloosi voi edetä paljon nopeammin kuin isomman lapsen tai aikuisen. Lapsi voi mennä huonoon kuntoon muutamassa viikossa, ja tauti voi olla hengenvaarallinen.

Missä lapsen (alle 16-vuotiaat) tuberkuloosia tutkitaan?

Jos lapsella on oireita, hänen kanssaan käydään terveysasemalla. Jos lääkäri epäilee tuberkuloosia, hän kirjoittaa lähetteen lastentautien poliklinikalle tutkimuksiin.

Miten ja missä lapsen tuberkuloosia hoidetaan?

Tuberkuloosia hoidetaan lääkkeillä. (Lue lisää tuberkuloosin lääkehoidosta). Hoito aloitetaan sairaalassa lastenosastolla. Jos sairaus on tartuttava, lasta hoidetaan ensin eristyshuoneessa. Kun tauti ei enää tartu ja vointi on hyvä, lääkehoitoa jatketaan kotona.

Hoidon sujumista ja tehoa seurataan sairaalassa säännöllisin väliajoin. Verikokeita otetaan 1-2 kuukauden välein. Röntgenkuvia otetaan muutaman kerran hoidon aikana ja hoidon lopetuksen yhteydessä. Lapsi käy myös lääkärin vastaanotolla. Isommalta lapselta ja nuorelta tutkitaan yskösnäytteitä.
Lääkkeiden otto voi tuntua vaikealta tai unohtua, tai lääkkeistä voi tulla haittavaikutuksia. Sen vuoksi hoitaja seuraa vointia ja on läsnä, kun lääkkeet otetaan sekä sairaalassa että sairaalajakson jälkeen.

Hoitajan kanssa sovitaan siitä, miten lääkehoito toteutetaan kotiin pääsyn jälkeen. Yleensä hoitajaa tavataan 5-7 kertaa viikossa. Tilanteesta riippuen lääkkeet voi käydä ottamassa terveyskeskuksessa tai esimerkiksi kouluterveydenhuollossa. Joissain tapauksissa kotisairaanhoitaja voi antaa ne myös kotona. Näin varmistetaan paraneminen. Samalla ehkäistään se, että bakteerit eivät muutu vastustuskykyiseksi lääkkeille.

Voivatko vanhemmat antaa lapselle TB-lääkkeet? Mistä saa apua, jos lääkkeiden otto ei onnistu?

Jos lapsi vierastaa hoitajaa, voivat vanhemmat antaa lääkkeet lapselle. Lääkehoidon toteutumisen turvaamiseksi ja perheen tueksi lääkkeiden antamisen valvonta on kuitenkin tarpeen. Jos lääkkeiden otto ei onnistu, hoitaja viestittää asiasta lapsen hoidosta vastaavalle lääkärille.

Voiko lapsen tuberkuloosi tarttua muuhun perheeseen?

Pienen lapsen tuberkuloosi ei tartu, mutta kouluikäisellä lapsella voi olla tarttuva tuberkuloosi. Nuorelle kehittyy helposti voimakkaasti tarttuva tauti. Tuberkuloosi tarttuu sitä herkemmin, mitä kauemmin hengittää samaa ilmaa. Sen vuoksi samassa asunnossa asuvien tartunnan riski on suurempi kuin ulkopuolisten.

Voiko tuberkuloosia sairastava lapsi olla kotona/ nukkua sisarusten kanssa samassa huoneessa?

Jos lapsella on tarttuva tuberkuloosi, hän ei voi olla kotona. Kun lapsi pääsee kotiin sairaalasta, ei tuberkuloosi lääkehoidon johdosta enää tartu. Lapsi voi tällöin nukkua muiden kanssa.

Voiko tuberkuloosia sairastavan lapsen viedä päiväkotiin?

Yleensä pieni lapsi ei tartuta. Kun lapsi on päässyt kotiin ja voi hyvin, hän voi palata päivähoitoon.

Nuorten tuberkuloosi

Minkälaisia kouluikäisen lapsen ja nuoren tuberkuloosin oireet voivat olla?

Vanhemmilla lapsilla ja nuorilla tyypillisiä tuberkuloosin oireita ovat

  • yli kolme viikkoa kestävä yskä, joka ei osoita paranemisen merkkejä (keuhkotuberkuloosi)
  • yli kaksi viikkoa kestävä lämpöily
  • suurentuneet imusolmukkeet
  • vatsa- ja selkäkivut
  • laihtuminen ja ruokahaluttomuus
  • yöhikoilu
  • väsymys

Tuberkuloosi voi olla alkuun myös oireeton.

Miten saa ajan kulumaan sairaalan eristyshuoneessa hoidon aikana?

Eristyshuoneessa joutuu olemaan joitakin viikkoja, joskus kuukausia. Se on välttämätöntä, jotta tartunta ei leviä muihin. Kannattaa siis pohtia ja suunnitella, miten tuon ajan parhaiten jaksaa.

Tuo eristyshuoneeseen joitakin omia tärkeitä tavaroitasi. Pidä kiinni päivärytmistä. Ole aktiivinen päivällä: lue kirjoja ja lehtiä, katso elokuvia, seuraa internetistä asioita, meditoi.

Kun vointisi paranee, voit alkaa kuntoilla. Kysy apuvälineitä harjoituksiin hoitajilta tai fysioterapeutilta. Ulkoile, jos se on mahdollista. Kysy ja syö mieliruokiasi ja -juomiasi.

Pidä yhteyttä muihin perheenjäseniin ja ystäviin puhelimen ja tietokoneen avulla. Seuraa niiden avulla luokkasi opiskelua ja tee kotitehtäväsi. Peruskoululaiselle kunta järjestää opetusta sairaalassakin. Vieraita saa käydä, mutta heidän on käytettävä suojaimia. Isoja ryhmävierailuja ei suositella. Pienten lasten vierailuja ei yleensä sallita.

Sairaalakoulun opettaja tukee peruskouluikäisen lapsen koulunkäyntiä sairaalahoidon aikana.

Mitä kerron tuberkuloosista kavereilleni ja perheelleni?

Kerro, että tuberkuloosi tarttuu huonosti. Siitä paranee lääkehoidolla. Tartunnan riski on suurin niillä, jotka ovat hengittäneet pitkään samaa ilmaa. Ohjaa kaverisikin tuberkuloosi.fi -sivustolle.

Voiko tuberkuloosiin sairastunutta kaveria käydä katsomassa sairaalassa, jos häntä hoidetaan eristyshuoneessa?

Kyllä voi. Yhteydenpito auttaa sairaalassa olevaa kaveria jaksamaan. Eristyshuoneessa vieraat käyttävät hengityksensuojaimia. Huolehdi, että puet suojaimen oikein ja se on tiiviisti kasvoilla. Kysy henkilökunnalta ohjeita. Pienten lasten vierailuja ei yleensä sallita. He eivät osaa käyttää suojaimia ja saattaisivat saada tartunnan.

Miten sairastunutta kaveria voi tukea?

Pidä yhteyttä kaveriisi niin kuin normaalistikin pitäisit. Kysy, voitko auttaa häntä jossain asioissa. Tee hänen kanssaan asioita, jotka tuottavat hyvää mieltä. Keskustele kaverisi kanssa ja selvitä, mitä ja kenelle hänen sairaudestaan voi kertoa.

Kuinka pian lääkehoidon aloituksen jälkeen pääsee takaisin kouluun/opiskelun pariin?

Lääkärisi päättää, milloin pääset sairaalasta kotiin. Kotona lääkehoitosi jatkuu. Ennen kotiin lähtöä sovitaan, missä käyt ottamassa lääkkeesi päivittäin. Lisäksi sinulla on säännöllisin väliajoin käynti sairaalan poliklinikalla, jossa hoidon sujumista ja tehoa seurataan. Tämä kaikki muuttaa tavallista päivärytmiäsi sekä vaatii sinulta sopeutumista ja voi väsyttääkin.

Hoidon alussa on hyvä levätä. Väsymys väistyy vähitellen paranemisen edistyessä. Koulunkäyntiä ja opiskelua voit jatkaa heti, kun jaksat syödä ja olla liikkeellä. Se kohentaa yleensä myös mielialaa ja edistää toipumista. Kun olet päässyt sairaalasta kotiin, et ole enää tartuttava tai vaaraksi kavereillesi.

Haittaako tupakointi paranemista?

Kyllä. Tupakointi heikentää keuhkojen toimintaa ja huonontaa vastustuskykyä.

Jos juo alkoholia, jätetäänkö sinä päivänä lääkkeet ottamatta?

Ei. On tärkeää, että otat tuberkuloosilääkkeet joka päivä. Älä käytä niin paljon alkoholia, ettet kykene hoitamaan itseäsi.

Voinko lähteä reppureissulle Aasiaan tai muualle tuberkuloosin lääkehoidon aikana?

Pidempiaikaista matkustelua ei kannata suunnitella lääkehoidon aikana. Keskustele lyhyemmistä matkoista etukäteen hoitajan kanssa. Silloin lääkehoidon toteutus voidaan suunnitella etukäteen niin, että siihen ei tule taukoja.

Hoidon kesto on onneksi rajallinen. Terveenä voit taas matkustaa.

Voiko tartunnan saada ulkomailla matkustaessa?

Tavallisella kaupunki- tai rantalomalla hotellissa asuessa riski on pieni. Reppureissulla maissa, joissa tuberkuloosi on yleinen, tartunnan riski on suurempi. Silloin usein yövytään ja vietetään aikaa paikallisten kanssa samoissa tiloissa ja hengitetään samaa ilmaa.

Voiko tuberkuloosi tarttua vesipiipusta?

Vesipiipun polttamiseen liittyy tuberkuloositartunnan riski. Tartunta ei johdu kosketuksesta vesipiippuun vaan tartunnan voi saada ilman välityksellä. Kun sairas puhuu ja erityisesti, kun hän yskii, ilmaan pääsee tuberkuloosibakteereja. Vesipiipun polttaminen lisää yskänärsytystä. Tällöin muut paikalla olevat voivat hengittää bakteereja keuhkoihinsa ja saada tartunnan.

Miten voi itse edistää paranemista tuberkuloosin lääkehoidon aikana?

Tuberkuloosiin ja sen hoitoon voi liittyä väsymystä, monenlaisia tunteita ja mielialan laskua. Avoin keskustelu ja tieto tuberkuloosista antaa läheisille ja ystäville mahdollisuuden tukea sinua hoidon aikana. Pienet aktiviteetit ja tekemiset, jotka tuovat hyvää mieltä, edistävät toipumistasi. Jokaisella on omat tavat ja keinot edistää omaa vointiaan. Pohdi ja kartoita ne asiat ja ihmiset, jotka tuovat sinulle hyvää oloa ja voimaa. Muista, että hoito kestää vain rajallisen ajan.

Ota kaikki lääkkeet säännöllisesti. Älä jätä annoksia väliin, vaikka vointisi olisi hyvä eikä sairauden tunnetta enää ole. Jos epäilet tai huomaat lääkkeistä tulevan mitä tahansa haittavaikutuksia, kerro niistä aina hoitajalle ja lääkärille.

Tavallinen monipuolinen ruoka edistää paranemistasi. D-vitamiinin päivittäinen käyttö on tärkeää paranemiselle. Paastoaminen ei ole hyväksi sairastaessa. Liikunta ja ulkoilu edistävät paranemista ja tuovat hyvää oloa.

Tarttuuko tuberkuloosi suutelun tai seksin välityksellä?

Yhdyntä tai suutelu tai muu kosketus ei levitä tuberkuloosia. Tuberkuloosi tarttuu hengitysilman välityksellä, kun vietetään aikaa tartuttavan henkilön kanssa. Jos sairastunut on ennen lääkehoidon aloitusta oleskellut seksikumppaninsa kanssa sisätiloissa, tartunta on mahdollinen. Suukoista tai poskisuukoista ei tarvitse kantaa huolta.

Lääkehoito vähentää tartuntavaaraa nopeasti. Lääkehoidon aikana voi harrastaa seksiä normaaliin tapaan. Hoidon alkuvaiheessa voi kuitenkin olla niin väsynyt, että seksi ei kiinnosta. Tämä on hyvä kertoa kumppanille.

Voiko tuberkuloosiin sairastunut saada lapsia?

Kyllä, tuberkuloosiin sairastunut voi saada lapsia. Tuberkuloosin lääkehoito ei vaikuta miehen tai naisen hedelmällisyyteen. Mahdollista raskautta kannattaa suunnitella vasta tuberkuloosihoidon jälkeen. Terveenä jaksaa huolehtia lapsesta paremmin.

Jos on jo raskaana, kun tuberkuloosi todetaan, lääkehoito suunnitellaan sen mukaisesti. Lääkkeet eivät ole vaaraksi, mutta hoitamaton tuberkuloosi on riski sekä äidille että sikiölle. Jos tuberkuloosin lääkehoito on sujunut hyvin, lapsi voi olla äidin hoidossa ja äiti voi imettää normaalisti synnytyksen jälkeen.

Jos äidin tauti on tartuttava synnytyksen yhteydessä, vastasyntyneelle aloitetaan sairastumista ehkäisevä lääkitys. Äiti voi hoitaa lastaan, kunhan on varmistettu, että hänen tuberkuloosinsa on lääkeherkkä.

Miksi nuoret sairastuvat tuberkuloosiin?

Tuberkuloosin aiheuttaa tuberkuloosibakteeri. Tartunnan saaneen sairastumisriski riippuu iästä. Herkimpiä sairastumaan ovat pienet lapset. Sen jälkeen suurin riski on nuorilla ja nuorilla aikuisilla. He ovat aktiivisia ja liikkuvat paljon yhteiskunnassa, joten tartunta myös leviää heidän keskuudessaan helpommin.

Jos itselläsi tai kaverillasi on tuberkuloosin oireita, mene ja kannusta ystävääsi menemään tutkimuksiin.