Haider Al-Hello
Päädyin Irakista Saudi-Arabiaan pakolaisleirille kahdeksi vuodeksi ja lopulta vuonna 1993 pääsin Suomeen, Kuopioon. Aluksi opiskelun tie oli sumuinen ja epäselvä. Haasteena oli paitsi uuden kielen oppiminen, myös sopeutuminen uuteen yhteiskuntaan. Ennakkoluuloja oli paitsi suomalaisten myös uuden tulokkaan mielessä. Kuitenkin päämääräni oli selvä. Halusin olla hyödyksi tälle yhteiskunnalle. Opiskelin ensin Linnanpellon lukiossa Kuopiossa, minkä jälkeen siirryin Itäkeskuksen lukioon. Siellä tapasin elämäni kumppanin ja meillä on nyt neljää ihanaa poikaa. Voin pitää itseäni onnekkaana, sillä molemmissa lukioissa oli erinomaisia ja ammattitaitoisia opettajia, jotka saivat minut innostumaan opiskelusta.
Olen opiskellut biotekniikkaa. Olen työskennellyt Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksessa (THL) vuodesta 2000 aluksi tutkijana ja valmistumisen jälkeen erikoistutkijana. Valmistuin Itä-Lontoon yliopistosta (MSc in Biomedical Immunology). Pitkän opiskelun päätteeksi olen väitellyt biokemian tohtoriksi Helsingin yliopistosta vuonna 2012.
Valmistumisen jälkeen huomasin tämän kaiken olevan vasta alkua. Kun nyt katson taakseni, kiitän jokaista, joka on auttanut minua pääsemään tähän pisteeseen. Suomeen tulon jälkeen huomasin, että ennakkoluulot olivat turhia.
Tähän mennessä minulla on yli 20 vuoden kokemus tartuntatautien seurannasta ja suolistovirusinfektioiden epidemiatutkimuksesta Suomessa. Erityisosaamistani on polio-, rota-, noro- ja muiden enterovirusinfektioiden molekyyliepidemiologia. Olen urani aikana johtanut useita virusvalvontaprojekteja Suomessa. Se on mielenkiintoista.
Minulla on myös merkittävä työkokemus kansainvälisissä asiantuntijaryhmissä. Olen osallistunut delegaattina (tekninen aluejohtaja) Tadžikistanin ja Montenegron yhteisiin ulkoisiin arviointeihin vuonna 2019. Minulla on erinomaiset verkostoitumistaidot. Olen edustanut Terveyden ja hyvinvoinnin laitosta eurooppalaisten laboratorioiden yhteistyöverkostoissa (EuroRotaNet ja NoroNet).
Ammatillisen aktiivisuuden lisäksi olen ollut mukana Ylen Muslimielämää-sarjassa. Tässä kuusiosaisessa tuotannossa opetin joukolle ummikkoja, mistä islamissa on kyse ja kuinka Koraanin mukaan eletään. Ohjelma esitettiin vuonna 2010 ja uusittiin vuonna 2012.
Haidar Al-Hello toimii arabiankielisen tuberkuloosi.fi-sivuston kummina.
Eilina Gusatinsky
Olen venäjänkielinen suomalainen toimittaja ja asiantuntija. Valmistuin toimittajaksi Moskovan yliopistosta. Muutin Suomeen vuonna 1990. Vuonna 1998 olin kavereiden kanssa perustamassa Spektr-lehteä. Lehden tavoitteena oli edistää Suomen venäjänkielisten maahanmuuttajien integraatiota suomalaiseen yhteiskuntaan. Toimitin lehteä vuoteen 2017, jonka jälkeen siirryin ohjelmajohtajaksi Cultura-säätiöön, jonka missiona silloin on ollut Suomen venäjänkielisten kotoutumistyö.
Voi hyvällä syyllä sanoa, että minulla on tässä vaiheessa 25 vuoden kokemus kotoutumisen edistämisen työstä ja kulttuurisidonnaisesta viestinnästä. Tunnen hyvin venäjänkielisen väestön näkemyksien ja suhtautumisien yhteiskunnallisiin asioihin kirjon. Mielestäni kykenen hahmottamaan laajoja kokonaisuuksia sekä analysoimaan niitä järkevästi ja tunteilematta.
Minua on haastateltu useissa Yleisradion ajankohtaisohjelmissa, aiheina on useimmiten ollut kotoutumiseen ja integraatioon liittyvät kysymykset sekä Cultura-säätiön tekemät selvitykset Suomen venäjänkielisen väestön suhtautumisesta ajankohtaisiin aiheisiin (esimerkiksi Ukrainan sotaan).
Koen, että tuberkuloosin vastustamistyössä tarvitaan taustasta riippumatta meidän kaikkien ymmärrystä ja panosta.
Eilina Gusatinsky toimii venäjänkielisen tuberkuloosi.fi-sivuston kummina.
Idil Hussein
Olen väitöskirjatutkija Helsingin yliopistossa ja teen myös tutkijan töitä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksessa THL:ssä. Tuberkuloosista tuli sydäntä lähellä oleva aihe jo maisteritutkinnon aikana, Pro gradu-tutkimuksessani tutkin Suomen somaleiden tuberkuloosiin liittyvää tietämystä, käytäntöjä ja asenteita. Valmistumiseni jälkeen esittelin tuloksia somaliyhteisölle ja laajensin tätä terveysvalistuksen ideaa neljän terveysseminaarin kokonaisuudeksi. Tuberkuloosin lisäksi käsittelin vierailevien asiantuntijoiden avulla kolmea muuta somaliyhteisössä ajankohtaista aihetta: diabetesta, mielenterveyttä sekä vauvojen ja lasten terveyttä ja rokotteita. Seminaarit pidettiin suomeksi ja somaliksi tulkattuina moskeijassa Helsingissä ja ne olivat hurjan suosittuja osallistujamäärien ja kirjallisen palautteen perusteella.
Tällä hetkellä työstän väitöskirjaani, jossa tutkin vanhempien käyttämien tietolähteiden vaikutusta heidän lastensa rokotuskattavuuteen.
Omassa elämässäni tärkeintä on perhe, ystävät ja terveys. Ammennan iloa ja onnellisuutta omasta lähipiiristä ja siitä, että oma työ on tärkeää ja merkityksellistä.
Idil Hussein toimii somalinkielisen tuberkuloosi.fi-sivuston kummina.
Nasima Razmyar
Olen Helsingin kaupungin kasvatuksen ja koulutuksen toimialasta vastaava apulaispormestari. Olen ollut lähes 10 vuotta täysipäiväisesti mukana politiikassa. Kansanedustajana, Helsingin kaupunginvaltuutettuna ja apulaispormestarina kahdella eri toimialalla.
Olen saanut samaan aikaan tulla äidiksi kahdelle pienelle pojalle. Oma perhe on minulle tärkeintä maailmassa. Olen ylpeä siitä, että olen voinut yhdistää vaativan työn ja perhe-elämän, vaikka se ei aina olekaan yksinkertaista. Toivon, että voin toimia esimerkkinä siitä, että omia unelmia kannattaa tavoitella ja että kaikki on mahdollista taustasta riippumatta.
Omien unelmien tavoittelussa terveys, hyvä jaksaminen ja kokonaisvaltainen hyvinvointi ovat avainasemassa. Siksi esimerkiksi tuberkuloosin ennaltaehkäisy, hoitaminen ja tutkiminen ovat minulle tärkeä aihe. Maailmassa, jossa kriisien kautta myös sairaudet ja terveyshaasteet saavat jalansijaa, tarvitaan lisätietoa ja tukea.
Nasima Razmyar toimii darinkielisen tuberkuloosi.fi-sivuston kummina.
Rajkumar Sabanadesan
Synnyin Pohjois-Sri Lankassa keskelle pitkää ja veristä sisällissotaa. Tamilialueen itsenäisyyttä ajavat Tamilitiikerit rekrytoivat systemaattisesti lapsisotilaita, ja niinpä minäkin päädyin jo varhaisteininä rintamalle. Sodassa näin ja koin asioita, joita kenenkään lapsen ei pitäisi nähdä ja kokea.
Saavuin Suomeen vuonna 1994 turvapaikanhakijana. Oppimishaluni oli suuri ja suoritin useita tutkintoja lyhyessä ajassa, muun muassa korkeakoulututkinnon sosiaalitieteiden alalta. Päädyin lopulta vastaanottokeskuksen asiakkaasta saman keskuksen johtajaksi.
Nykyään olen yksityisyrittäjä. Tarjoan palveluitani johtoryhmien ja johtajien valmentamiseen, mutta valmennan myös suurempia ryhmiä muutosprosessien keskellä. Painotan ohjauksessa erityisesti itsensä johtamista, arvoja ja luottamuksen merkitystä. Käytän hyväkseni työssäni nykytiedon lisäksi omia kokemuksiani ja elämän varrella kuultuja, mielenkiintoisia tarinoita.
Olen aktiivinen keskustelija ja olen kirjoittanut kolumneja Ylelle muun muassa maahanmuutosta, rasismista ja johtamisesta.
Rajkumar Sabanadesan toimii englanninkielisen tuberkuloosi.fi-sivuston kummina.