Tuberkulosscreening av invandrare

Enligt WHO:s uppskattning bär en fjärdedel av världens befolkning på tuberkulosbakterier i kroppen. De flesta av dem lever i länder där tuberkulos är vanligt (nästan hela Asien, Afrika, Syd- och Centralamerika, en stor del av östeuropeiska länder). Hälften av tuberkulosfallen i Finland finns hos personer som är födda utanför Finland.

Människor som kommer från ett land med hög tuberkulosbörda kanske inte vet att de har varit utsatta för tuberkulos. Risken att drabbas av symtomatisk tuberkulos är högst under de fem åren efter immigrationen, men risken är fortfarande högre än i den infödda befolkningen även efter detta. Den psykiska och fysiska stressen i samband med att flytta och den långa mörka årstiden i Finland (D-vitaminbrist) kan bidra till aktiveringen av latent tuberkulosinfektion och utvecklingen av aktiv tuberkulos. Efterföljande besök i ursprungslandet ökar risken för ny infektion.

Finland ställer inga hälsokrav för inresa och Finlands immigrationspolitik innehåller inga hälsoutlåtanden. Att få uppehållstillstånd är inte heller kopplat till en persons hälsa. Å andra sidan har Finland tvingande föreskrifter och rekommenderade riktlinjer för hälso- och tuberkuloskontroller för invandrare. Dessa gäller ursprungsländer där tuberkulos är vanligt. THL för en landsspecifik lista på sin hemsida, som visar om tuberkulosscreening rekommenderas för de som kommer från det landet.

Målet med tuberkulosscreening är att skydda personens egen hälsa och bryta smittkedjorna. Tuberkulosscreening är frivillig. Om en person har symtom tillåter infektionssjukdomslagen ofrivillig undersökning och behandling. Du kan inte tacka nej till den hälsokontroll som krävs enligt infektionssjukdomslagen för praktik eller arbete inom social- och hälsosektorn.

Screeningpraxis varierar mycket från ett sjukhusdistrikt till ett annat. Nationella tuberkulosprogrammet 2020 kräver att lokala överenskommelser och riktlinjer upprättas om hur och var tuberkulosinspektioner organiseras för respektive målgrupp i regionen.

En person som tillhör en riskgrupp bör identifieras vid alla sjukvårdsmöten, en symtomundersökning bör göras, en lungröntgen ska ordnas och tuberkulosinformation ska om möjligt lämnas på personens eget språk. Dra nytta av flerspråkig tuberkulosinformation och tuberkulosguider.

Lista över rekommendationer, instruktioner och skyldigheter:

    • född i ett land med mycket hög incidens av tuberkulos jämfört med Finland (> 150/100 000/år)
    • har vistats i minst 12 månader eller arbetat inom vården i minst tre månader i ett land med mycket hög incidens av tuberkulos (> 150/100 000/år)
    • behandlade tuberkulospatienter i vilket land som helst
    • har varit i nära kontakt med en smittsam lungtuberkulospatient.
  • Om arbetet omfattar vård av nyfödda är gränsen för tuberkulosincidensen i arbetstagarens födelseland eller anställningsland lägre (>50/100 000/år)
  • En hälsokontroll görs i början av ett nytt anställnings- eller utbildningsförhållande innan anställningen tillträder. Hälsokontrollen görs vid början av en ny anställning om det har gått mer än två år sedan föregående hälsokontroll.

Instruktioner för invandrare om tuberkulosscreening på 27 olika språk.