De nationella riktlinjerna för tuberkuloskontroller ändrades nyligen, i vecka 41, och informationen har ännu inte nått de anställda på förlossningskliniken. Enligt de uppdaterade riktlinjerna från Institutet för hälsa och välfärd ingår inte Estland längre i listan, enligt vilken frivillig screening av bröstkorg före förlossning rekommenderas. Du kan alltså hoppa över en lungröntgen, om det inte fanns någon annan anledning än din bakgrund i födelselandet. (Din fråga indikerar inte varför din lungröntgen har övervakats regelbundet i Estland tidigare.)
Strålningsexponeringen av lungavbildning orsakar ofta ogrundad oro. Under graviditeten tas alltid en lungröntgen samtidigt som fostret skyddas. Strålningsexponeringen av en modern digital lungröntgen (två bilder) mot mamman motsvarar den mängd strålning som alla får från naturlig bakgrundsstrålning på cirka fem dagar (0,025 mSv). Fostrets strålningsexponering är också betydligt lägre än så här.
Igra-testet (blodprovet du menar) används inte i Finland för tuberkulosscreening.
BCG-vaccination rekommenderas för ditt nyfödda barn, som tidigare.
Latent tuberkulosinfektion ger inga symtom, och personen är inte smittsam. Under graviditeten sker förändringar i kroppens försvarssystem som kan väcka en vilande tuberkulosinfektion. Symtomen kan vara svåra att känna igen eftersom graviditeten också åtföljs av trötthet, svettning och andnöd. Om en vilande tuberkulosinfektion övergår i symtomatisk tuberkulos finns det också risk för infektion. Tidig upptäckt och behandling av sjukdomen är viktig för det ofödda barnet, modern och familjen.